Další jednání o OKD začalo, odbory chystají překvapení

23.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - V Praze dnes začalo další jednání o situaci v černouhelné firmě OKD, která je v úpadku. Účastní se ho mimo jiné vybraní ministři, zástupci odborů, prezident Svazu průmyslu Jaroslav Hanák a hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (ČSSD). Předseda hornických odborů Jan Sábel před jednáním novinářům řekl, že odbory přicházejí s velmi překvapivým řešením restrukturalizace firmy. Konkrétní ale být nechtěl.

\"Nerad bych teď byl konkrétní. Nejdříve to musíme říct na vládě,\" řekl Sábel. Na dotaz ČTK, zda může jít o to, že by se vytěžené černé uhlí stalo strategickými zásobami státu, odpověděl, že ne. \"To by nebylo řešením,\" dodal.

Lidové noviny dnes uvedly, že peníze na další provoz OKD by mohli dát podnikatelé Petr Paukner a Petr Otava. Podle listu nabízejí OKD provozní půjčku až dvě miliardy korun na nákup uhlí. Peníze ale nechtějí dát přímo OKD, ale prostřednictvím státní firmy Diamo nebo jinému státem vlastněnému podniku. Podle listu se takový návrh nelíbí ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO).

Za \"zbytečný bypass\" označil dnes návrh podnikatelů hejtman Novák. \"Pokud by stát měl převzít garance, tak ať to udělá rovnou,\" řekl novinářům před dnešním jednáním.

OKD na sebe na začátku května podala insolvenční návrh. Firma dluží více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun, nedokáže své závazky splácet a její majetek nedosahuje hodnoty sedmi miliard korun. Krajský soud v Ostravě následně vyhlásil úpadek firmy. Do insolvenčního řízení se už se svými pohledávkami přihlásilo 50 věřitelů, kteří po OKD chtějí celkem více než deset miliard korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK