Firmě Animalco z Agrofertu loni vzrostl zisk o více než čtvrtinu

23.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Přednímu tuzemskému obchodníkovi s masem, firmě Animalco, vzrostl loni zisk o více než čtvrtinu na 87,4 milionu korun. Tržby meziročně mírně klesly o necelých 160 milionů korun na 4,7 miliardy korun. ČTK to zjistila z výroční zprávy ve sbírce listin. Animalco je od roku 2011 součástí skupiny Agrofert patřící ministru financí Andreji Babišovi (ANO). Celý koncern zatím výsledky za loňský rok nezveřejnil.

Pro letošní rok Animalco předpokládá obrat 4,7 miliardy korun. \"Vysokým obratem se společnost snaží kompenzovat tlak na snižování obchodních marží v důsledku silně konkurenční situace na trhu,\" píše se ve zprávě.

Animalco sídlí v Praze, má 40 zaměstnanců a zabývá se především dovozem masa do Česka. Dováží a vyváží také chovná a jatečná zvířata. Zhruba 15 procent jejího obratu tvoří dodávky masa pro zpracovatelské masné závody Agrofertu. Mezi ně patří největší tuzemský zpracovatel masa Kostelecké uzeniny.

Firmu vlastní Agrofert ze 70 procent. Loni společnost například vyhrála tendr Správy státních hmotných rezerv (SSHR) na dodávku 500 tun zmrazeného masa. Za dodání masa a za tři roky jeho ochraňování měla správa zaplatit 46,4 milionu korun. Nakonec ale podle mluvčího SSHR Jakuba Linky Animalco od smlouvy odstoupilo a maso odkoupilo zpět.

Skupině Agrofert předloni vzrostl konsolidovaný zisk o devět procent na 6,14 miliardy korun. Konsolidované tržby skupiny se meziročně zvýšily o desetinu na 166,8 miliardy korun. V číslech jsou zahrnuty výsledky 222 firem koncernu, 34 společností nebylo zařazeno kvůli nevýznamnosti. Agrofert je největší v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným subjektem i v lesnictví a médiích. Zaměstnává přes 34.000 lidí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK