Vklady na MS v hokeji u sázkových kanceláří přesáhly miliardu

23.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Vklady na světový šampionát v hokeji, který skončil v neděli v Moskvě, přesáhly u domácích sázkových kanceláří v souhrnu miliardu korun. Fortuna překonala loňský rekord o 20 procent, Tipsport za vklady z MS 2015 naopak mírně zaostal. Vyřazením českého týmu už ve čtvrtfinále klesly náběry podle odhadů o několik desítek milionů korun. Nejvyšší výhru si připsal klient Tipsportu, který za 500.000 vsazených korun získal téměř dva miliony čistého.

\"Tržby ve výši 460 milionů korun téměř naplnily naše odhady. Potvrdilo se ale, že loňský rekordní půlmiliardový šampionát v Praze a Ostravě byl skutečně mimořádný po všech stránkách,\" uvedl dnes pro ČTK mediální zástupce Tipsportu Michal Peterka.

Fortuně vzrostly tržby v porovnání s loňským turnajem zhruba o 20 procent na 430 milionů korun. Podle mluvčího společnosti Petra Šraina by v případě postupu českého týmu do semifinále byly náběry asi o 20 milionů korun vyšší. \"Vypadnutí českého týmu ve čtvrtfinále se vždy negativně promítne do zájmu sázejících,\" doplnil Šrain.

Loni sice čeští hokejisté v semifinále a souboji o bronz nevstřelili ani gól a skončili čtvrtí, oproti letošku však odehráli o dva zápasy více. Pokles zájmu potvrzují i sázkové společnosti, pro které není kurzové sázení prioritou. \"Tržby na zápasy play-off byly ve srovnání s loňským rokem o 30 procent nižší,\" sdělila mluvčí Sazky Veronika Marková.

Tržby v hodnotě 102 milionů korun vykázala Chance. Loni je měla o tři miliony vyšší. \"Mistrovství světa v hokeji je letos až třetí největší sportovní událostí. I proto se letošní hokejové sázky nevyrovnaly těm loňským,\" dodala mluvčí Chance Markéta Světlíková. Už za 18 dní začne ve Francii fotbalové Euro a sázkové kanceláře si od něj slibují, že překoná rekordní MS v Brazílii z roku 2014. Tipsport tehdy přijal sázky za 600 milionů korun. V srpnu se navíc v Brazílii koná olympiáda.

Tržby Tiposportu, Fortuny a Chance dosáhly dohromady 990 milionů korun, jejich podíl na trhu kurzových sázek loni podle odhadů činil 92 procent. Ostatní společnosti absolutní hodnotu nezveřejnily, dá se však předpokládat, že celkové tržby přesáhly miliardu korun.

Nejsázenějším zápasem byl u Tipsportu a Chance úvodní duel Česko - Rusko, Tipsport na něm vybral 17 milionů korun. U Fortuny to bylo utkání Rusko - Dánsko s vklady 20 milionů korun.

\"Šampionát se neobešel bez několika překvapení, která vždy nahrávají sázkovým kancelářím. Takže v konečné bilanci zůstali v plusu spíše bookmakeři,\" doplnil mluvčí Fortuny Šrain. Největší výhru si připsal klient Tipsportu, který vsadil 500.000 korun na výhru Česka nad Norskem minimálně o čtyři góly. Díky výsledku 7:0 si připsal zhruba 1,83 milionu čistého. Ve Fortuně sázkař uhodl na jednom tiketu přesné výsledky zápasů Česko - Švédsko (4:2) a Finsko - USA (3:2). Vsazenou tisícikorunu rozmnožil 336krát. \"Sázejícím nejlépe vycházely zápasy dánské reprezentace. Například v utkání s Kazachstánem jsme vypláceli na výhrách 130 procent z objemu vsazených peněz,\" dodala Světlíková.

Letošní šampionát v Moskvě a Petrohradu vyhrála Kanada před Finskem, třetí skončilo domácí Rusko. Češi vypadli ve čtvrtfinále s USA po samostatných nájezdech. MS v roce 2017 společně uspořádají Německo a Francie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK