Majitel Los Angeles Times odmítl další nabídku na převzetí

23.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. května (ČTK) - Americké novinové vydavatelství Tribune Publishing dnes odmítlo již druhou nabídku na převzetí, kterou mu předložil jeho větší rival Gannett. Majitel listů Los Angeles Times a Chicago Tribune ale sdělil, že je ochoten s největším americkým vydavatelstvím dál jednat a že Gannettu umožní přístup k některým důvěrným firemním informacím.

Gannett minulý týden zvýšil nabídku na převzetí firmy Tribune na 15 dolarů za akcii z původních 12,25 USD. Celková hodnota nabídky, včetně převzetí dluhu společnosti Tribune, se tím dostala na zhruba 864 milionů dolarů (20,8 miliardy Kč). Správní rada firmy Tribune ale dnes uvedla, že ani nejnovější nabídka není v nejlepším zájmu akcionářů.

Vydavatelství Tribune dnes také sdělilo, že investiční společnost Nant Capital koupí ve vydavatelství asi 13procentní podíl. Zaplatí za něj 70,5 milionu USD a stane se druhým největším akcionářem firmy. Místopředsedou správní rady Tribune se v souvislosti s tím stane zakladatel Nant Capital Patrick Soon-Shiong.

Gannett, jemuž patří list USA Today, v minulých dnech vyzval dopisem akcionáře Tribune, aby se postavili proti politice správní rady firmy a odmítli navržené kandidáty do správní rady. Firma rovněž kritizovala kroky vedení Tribune, které ztěžují převzetí.

Gannett i Tribune v posledních dvou letech oddělily vydavatelské divize od svých dalších aktivit do samostatných firem a Gannett podniká další expanzi na americkém novinovém trhu. Tento měsíc se dohodl na koupi Journal Media Group a rozšířil svou sestavu vesměs místních titulů o dalších 15 listů. Převzetím Tribune by podnik získal dalších 11 novinových titulů.

Sektor tištěných periodik prochází už řadu let krizí pod tlakem digitální konkurence. Novinám klesají náklady i tržby a vydavatelství jsou nucena se spojovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK