GE má se Saúdskou Arábií smlouvy za více než 1,4 miliardy USD

23.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dubaj 23. května (ČTK) - Americký průmyslový konglomerát General Electric (GE) uzavřel se Saúdskou Arábií sérii investičních smluv za více než 1,4 miliardy USD (33,8 miliardy Kč). Dohody tvoří součást ambiciózního plánu, s jehož pomocí má království v úmyslu snížit svou závislost na ropě. GE spojí síly se společností Aramco a dalšími saúdskými podniky, aby společně transformovaly tamní ekonomiku.

GE uvedla, že projekty v hodnotě jedné miliardy USD budou realizovány do roku 2017 spolu s firmou Saudi Arabian Industrial Investments Co, která vznikla v roce 2014 královským nařízením. Jejím účelem je posílit v zemi zpracovatelský průmysl. Dohoda GE se saúdskoarabskou společností má pomoci v rozvoji průmyslu a výroby v Saúdské Arábii a vytvořit tam pracovní místa pro mladé.

Dalších 400 milionů USD půjde do výstavby závodu, který zajistí dodávky pro lodní a energetický průmysl. Podnik má být v provozu do roku 2020 a vytvoří zhruba 2000 pracovních míst, uvedla agentura AP.

Mezi další dohodnuté projekty patří podpora místních podniků opravujících letadla, nabídka digitálních služeb továrnám, výroba LED osvětlení nebo školení mladých mužů a žen. K těmto projektům GE neposkytla žádné konkrétní informace ohledně finanční hodnoty.

Spolupráce s GE je součástí plánu Vision 2030, v jehož rámci se Saúdská Arábie hodlá vymanit ze závislosti na těžbě ropy. Součástí plánu je také nabídka akcií největší ropné firmy na světě Saudi Arabian Oil Co. na burze a zřízení největšího státního investičního fondu na světě.

GE působí v Saúdské Arábii více než 80 let. V leteckém, zdravotnickém, ropném a energetickém průmyslu a v dopravě tam má více než 2000 zaměstnanců. Firma doufá, že díky uzavřeným smlouvám v zemi do roku 2020 zvýší počet zaměstnanců na 4000.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK