Americké akcie mírně klesly, trh má obavy z růstu úroků

23.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. května (ČTK) - Americké akciové trhy dnes ztratily počáteční zisky a jejich hlavní indexy skončily s mírnými ztrátami. Trh podpořilo oživení akcií společnosti Apple, obavy Wall Street ale budí další vývoj úrokových sazeb americké centrální banky (Fed), jejíž činitelé začali naznačovat jejich brzké zvýšení.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, v závěru oslabil o zhruba osm bodů, tedy 0,05 procenta, na 17.492,93 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,21 procenta na 2048,04 bodu a index technologického trhu Nasdaq uzavřel na 4765,78 bodu se ztrátou 0,08 procenta.

Investoři se nejvíce zaměřují na načasování dalšího růstu základní úrokové sazby, kterou Fed zatím zvýšil z nulového minima jen jednou na konci loňského roku. Dva činitelé Fedu dnes naznačili, že by k tomu mohlo dojít spíše dříve než později. Trh bude pozorně sledovat páteční vystoupení šéfky Fedu Janet Yellenové.

Akcie Applu dnes stouply o 1,5 procenta. Podle agentury Reuters tím reagovaly na zprávu tchajwanského tisku, že firma si u dodavatelů objednala výrobu více telefonů iPhone nové generace, než se původně čekalo.

Na devizovém trhu americký dolar oslabil k japonskému jenu, zčásti v reakci na údaje o zahraničním obchodu Japonska a zčásti kvůli odporu USA na zasedání ministrů financí G7 k případným devizovým intervencím Tokia. Počáteční zisky proti euru dolar během dne ztratil.

Ke konci obchodování dolar k jenu klesl o 0,9 procenta na 109,20 JPY. Euro vůči dolaru zůstalo beze změny na 1,1218 USD a dolarový index ke koši šesti hlavních měn oslabil o 0,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK