Sněm ČMKOS bude jednat o novele zákoníku práce i o růstu výdělků

24.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. května (ČTK) - O chystané novele zákoníku práce, růstu platů i minimální mzdy bude dnes v Praze jednat sněm Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Na 120 předáků svazů i organizací z regionů se bude radit o postupu při vyjednávání s vládou i o tlaku na výraznější zvýšení výdělků. Debatovat s nimi bude i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). ČMKOS je největší odborová centrála v zemi, zastřešuje 29 odborových svazů se zhruba 370.000 členů.

Odbory do novely zákoníku práce prosazují uzákonění pětitýdenní dovolené, zrušení karenční doby - tedy neproplácení nemocenské v prvních třech dnech stonání, zvýšení odstupného či vyšší odměny za pracovní pohotovost o nedělích a svátcích. Odboráři chtějí také mít možnost zastavit výrobu, pokud by ohrožovala zdraví. Tuto pravomoc v minulosti už měli. Zaměstnavatelé odborářské návrhy odmítají. Podle nich by ohrozily konkurenceschopnost firem a znamenaly pro ně finanční a administrativní zátěž.

Odbory se se zaměstnavateli neshodly ani na minimální mzdě. Žádají její zvednutí o 1600 korun, tedy z nynějších 9900 korun na 11.500. Premiér už dříve řekl, že jeho strana bude prosazovat zvýšení aspoň na 11.000 korun. Zaměstnavatelé tyto částky považují za nereálné, mluví nejvýš o 600 či 700 korunách. Ve veřejném sektoru požadují odbory přidat o deset procent, a to všem profesím. Koalice se zatím shodla na tom, že by od ledna měli dostat o desetinu víc lidé ve zdravotnictví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK