Švýcarsko zahájilo trestní řízení s bankou BSI kvůli fondu 1MDB

24.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 24. května (ČTK) - Švýcarsko zahájilo trestní řízení proti tamní bance BSI v souvislosti s obviněními z korupce a praní špinavých peněz, která se týkají malajsijského státního investičního fondu 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Generální ředitel BSI Stefano Coduri s okamžitou platností odstoupil z funkce, píše server BBC.

Fond 1MDB čelí kvůli obviněním z korupce a praní špinavých peněz několika vyšetřováním po celém světě. Získané informace podle úřadu švýcarského generálního prokurátora naznačují, že BSI mohla praní peněz a uplácení veřejných činitelů zabránit, ale kvůli nedostatkům v její vnitřní struktuře se tak nestalo.

Švýcarská prokuratura začala fond 1MDB kvůli podezřením z korupce a praní špinavých peněz vyšetřovat v loňském roce. Koncem ledna pak uvedla, že z fondu byly zřejmě ukradeny asi čtyři miliardy dolarů (téměř 100 miliard Kč). Fond byl založen v roce 2009 k financování projektů pro hospodářský a sociální rozvoj Malajsie.

Singapurští regulátoři dnes nařídili uzavření tamní pobočky banky BSI kvůli \"vážnému porušování předpisů proti praní špinavých peněz\". Singapurské úřady již v dubnu v rámci vyšetřování fondu 1MDB obvinili jednoho bývalého zaměstnance BSI. Nyní prověřují činnost dalších pěti osob, včetně bývalého šéfa singapurské pobočky BSI, píše BBC.

Na převzetí společnosti BSI se letos dohodl švýcarský konkurent EFG International. Ten dnes oznámil, že získal od švýcarských úřadů souhlas k dokončení transakce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK