Hradecký kraj chce letos dát do oprav silnic rekordní miliardu Kč

24.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 24. května (ČTK) - Královéhradecký kraj letos plánuje opravy silnic druhých a třetích tříd za rekordní miliardu korun. Opraví za to asi 80 kilometrů silnic, například z Jičína do Železnice a z Albrechtic nad Orlicí do Borohrádku. V letech 2013 až 2015 kraj do oprav investoval přes 1,5 miliardy korun. Novinářům to dnes řekli hejtman Lubomír Franc (ČSSD) a ředitel krajských silničářů Jiří Brandejs, podle nichž investice v uplynulých letech zastavily chátrání krajských silnic.

Krajské silnice v minulosti nabraly takzvaný vnitřní dluh kolem devíti miliard korun. Nynějšími stamilionovými investicemi se vnitřní dluh silniční sítě podle vedení kraje již nezvyšuje a pomalu klesá. \"Degradace vozovek se zastavila, podíl silnic v havarijním stavu klesl pod 50 procent,\" uvedl předseda představenstva krajské silničářské společnosti SÚS Pavel Hečko.

Letos kraj počítá s celkem 44 opravami. \"Máme v plánu opravit asi 80 kilometrů silnic, čtyři mosty a počítáme i s množstvím menších kobercových oprav,\" uvedl hejtman. Kraj očekává, že z plánované celkové miliardy korun letos utratí asi 825 milionů korun, zbytek uhradí příští rok, kdy se řada oprav bude dodělávat.

Většinu nákladů na letošní opravy kraji pokryje dotace z evropského Integrovaného regionálního operačního programu. Zhruba 200 milionů korun bude činit dotace od Státního fondu dopravní infrastruktury a 100 milionů korun na opravy dá kraj z vlastních zdrojů.

Brandejs upozornil, že plánovaná miliarda investic vychází z projektových cen. \"Konečná částka bude nižší, protože stavební firmy nabízejí ceny v průměru nižší o 30 procent,\" uvedl. Podle hejtmana kraj ušetřené peníze použije na opravy dalších silnic. \"V přípravě do dalších let máme projekty oprav za asi tři miliardy korun,\" uvedl Brandejs.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK