Odbory vyzvaly vládu, aby dala podporu i horníkům ze severu Čech

24.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. května (ČTK) - Odboráři vyzvali vládu, aby schválila sociální příspěvky 8000 korun i pro propouštěné horníky ze severních Čech. Podle předáků by tak měl kabinet \"převzít odpovědnost\" za své rozhodnutí o neprolomení limitů a útlumu těžby. Členové Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) to dnes řekli na svém sněmu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Předseda vlády možnost, že by podporu mohli v budoucnu horníci ze severu Čech dostat, nevyloučil.

Vláda v květnu schválila příspěvky 8000 korun pro propouštěné horníky a 7000 pro ostatní zaměstnance z OKD sídlící v Moravskoslezském kraji. Podpora k překlenutí dopadů útlumu těžby se má vyplácet tři měsíce až pět let podle odpracované doby a věku pracovníka. Podle původního návrhu měli dávku dostávat i propouštění z deseti hnědouhelných společností a uranových dolů. Kabinet to neschválil, proti bylo hlavně vládní ANO.

Odboráři ze severu Čech rozhodnutí označili za nehoráznost. Podle nich by se vláda měla k návrhu vrátit, postoj přehodnotit a \"nevymlouvat se na koaliční partnery\".

Sobotka přidělení příspěvku severočeským pracovníkům nevyloučil. \"Tohle není o vymlouvání se na koaliční partnery, ale o reálné situaci koaliční vlády. Buď se strany dohodnou, nebo ne. Mohli jsme si vybrat - buď nedostane příspěvky nikdo, nebo vyřešíme OKD a samostatnou bitvu o Ústecký kraj svedeme ve druhé fázi,\" řekl. Podle něj přehlasovávání v kabinetu \"zhoršuje koaliční spolupráci\".

ČMKOS vládu za chystanou pomoc pracovníkům OKD chválí, podle předáků by se měla věnovat ale i situaci v severních Čechách. \"Vláda rozhodla o limitech a nezná se k sociálním důsledkům. Jestliže přijala rozhodnutí, jehož následkem lidé přijdou o práci, musí přijmout i odpovědnost,\" řekl předák ČMKOS Josef Středula.

Příspěvek by měli dostávat propuštění, kteří v OKD pracovali víc než dva roky. Za každý další odpracovaný rok se pobírání prodlouží o tři měsíce. Maximálně by se dávka měla poskytovat 30 měsíců. Horníci nad 50 let, kteří ve firmě byli přes 25 let a mají za sebou 3300 směn, by příspěvek mohli dostávat pět let. Stejně dlouho by ho mohli mít i ostatní zaměstnanci nad 55 let s aspoň pětadvacetiletou prací pro podnik.

Vedle lidí z OKD měli podle původního návrhu ministerstva průmyslu a obchodu dostávat příspěvky propuštění zaměstnanci společností Severní energetická, Slezská důlní díla, Důl Kohinoor, Czech Coal Power, Coal Servicec, Sev.en WT, KSK - BELT, Diamo s uranovými doly, ze závodu Slováckých strojíren Komořany a také báňští záchranáři OKD HBZS. Pokud by příspěvky pobírali propuštění z OKD i desítky společností, mohly by výdaje činit až 2,99 miliardy korun. Jen pro OKD by to mělo do roku 2021 stát 1,19 miliardy Kč. Z toho by 1,1 miliardy šlo do příspěvků pro 3403 horníků a zbytek do podpory 243 lidí z \"povrchu\", uvádí analýza dopadů opatření.

Podobné nařízení o příspěvcích vydala vláda před 15 lety při útlumu hnědouhelného hornictví. Tehdy se dávka 5280 korun vyplácela maximálně 30 měsíců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK