MF k evidenci tržeb spustí kampaň a účtenkovou loterii

24.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. května (ČTK) - Ministerstvo financí plánuje příští rok spustit v souvislosti s elektronickou evidencí tržeb účtenkovou loterii. Od letošního června chce ministerstvo zahájit mediální kampaň za více než 28 milionů korun, která by elektronickou evidenci tržeb měla podpořit. Uvedli to dnes zástupci ministerstva na tiskové konferenci. Elektronická evidence tržeb začne fungovat od 1. prosince.

Účtenková loterie, kterou chce MF spustit od března 2017, má lidi přimět k tomu, aby při placení za zboží a služby požadovali od podnikatelů účtenku z pokladny. \"Příští rok bychom chtěli zavést účtenkovou loterii, lidí o to mají zájem a myslím si, že to může mít úspěch,\" řekl ministr financí Andrej Babiš Babiš (ANO). Účtenkovou loterii zavedly dříve například Chorvatsko, Slovensko a Slovinsko. Hlavní odměnou v těchto zemích byla většinou peněžitá výhra. Přesné parametry případné loterie v ČR nejsou zatím známé.

Kampaň k elektronické evidenci tržeb by se mela uskutečnit ve všech hlavních médiích, tedy v televizi, rádiu, tisku i on-line. \"Je potřeba vysvětlovat tento projekt jak podnikatelské veřejnosti, tak samotným občanům. Jde o narovnání celkového prostředí v oblasti výběru daní,\" uvedl šéf Finanční správy Martin Janeček.

Podle průzkumu agentury STEM pro ministerstvo financí téměř tři čtvrtiny Čechů vnímají zavedení elektronické evidence tržeb jako pozitivní opatření. Průzkum podle Janečka dál ukázal, že dvě pětiny obyvatel ví o evidenci tržeb vše, co potřebují. Třetina se chce dozvědět více.

Od června hodlá MF v souvislostí s evidencí tržeb spustit i testovací prostředí pro IT vývojáře. V srpnu úřad zřídí kontaktní místo a od září začne podnikatelům přidělovat autorizační údaje k evidenci tržeb. Ty si budou moci podnikatelé vyzvednout elektronicky i osobně, a to na jakémkoliv finančním úřadu. Od listopadu MF zahájí pilotní projekt pro podnikatele, aby si otestovali komunikaci s úřady. MF již dříve spustilo webové stránky projektu elektronické evidence tržeb www.e-trzby.cz.

Elektronická evidence tržeb (EET) by měla být v první fázi spuštěna od 1. prosince pro hotely a restaurace. Další firmy se budou do EET zapojovat v následujících měsících. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy. Od 16. měsíce od účinnosti mají být evidovány všechny tržby kromě tržeb řemeslníků, které se pod zákon dostanou od 18. měsíce. Vláda bude moci nařízením stanovit, že některé tržby nebudou od nabytí účinnosti zákona dočasně evidovanými tržbami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK