Odbory žádají růst mezd i odměny pro propuštěné horníky mimo OKD

24.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. května (ČTK) - Odboráři budou dále tlačit na výraznější růst mezd a požadují také odměny pro propouštěné horníky i z jiných firem než OKD. Uvedli to na dnešním sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na sněmu oznámil, že ministerstvo práce připravuje návrh zvýšení minimální mzdy na 11.000 korun. Vláda podle něj také plánuje dohodu s kraji o zvýšení výdělků v nemocnicích. ČMKOS je největší odborová centrála v zemi, zastřešuje 29 svazů s 370.000 členů.

Odboráři z celé země se podle předsedy ČMKOS Josefa Středuly sejdou 7. září v Praze, aby se dohodli na postupu při vyjednávání o růstu výdělků. Chtějí pokračovat ve své kampani Konec levné práce a tlačit na výraznější přidávání. Loni v září se podobné akce zúčastnilo na 1200 lidí.

Podle odborů výdělky v Česku rostou pomalu, požadují růst ve veřejném sektoru o desetinu. Premiér na sněmu zopakoval, že by se měly o desetinu zvednout tarify ve školství a zdravotnictví, pro ostatní profese jeho strana podporuje pět procent. Doplnil, že vláda chce dohodnout s kraji, aby desetiprocentní růst tarifů měli od ledna zajištěn i zdravotníci v krajských zařízeních, nejen ve státních.

Podle zaměstnavatelů ale nelze výrazně přidávat, pokud Česko zaostává v produktivitě. Když je práce produktivnější jen o procento, nelze zvýšit mzdu o deset procent, uvedl už dřív Svaz průmyslu a dopravy. Svaz se také staví proti růstu minimální mzdy od ledna příštího roku z nynějších 9900 korun na 11.000 korun. Sobotka dnes oznámil, že návrh na takové navýšení připravuje a předloží vládě ministerstvo práce.

Odboráři žádají růst minimální mzdy o 1600 korun, podle zaměstnavatelů je reálný růst o 600 či 700 korun. O minimální mzdě rozhoduje vláda. Vládní strany se zatím na částce nedohodly, ale v koaliční dohodě se zavázaly přibližovat nejnižší výdělek ke 40 procentům průměrné mzdy, což by podle posledních údajů odpovídalo 11.261 korunám. Podle Svazu průmyslu a dopravy by se však nejnižší výdělek měl navázat na vývoj průměrné mzdy, ekonomiky a cen, aby byl růst předvídatelný a postupný.

Kromě mezd se dnes odboráři zabývali také podporou pro propouštěné horníky. Vláda v květnu schválila příspěvky až 8000 korun měsíčně pro pracovníky černouhelné firmy OKD z Moravskoslezského kraje, a to na tři měsíce až pět let podle odpracované doby a věku pracovníka. Odboráři vyzvali vládu, aby schválila takové příspěvky i pro horníky ze severních Čech, a tím \"převzala odpovědnost\" za své rozhodnutí o útlumu těžby. Premiér nevyloučil, že by podporu mohli v budoucnu horníci ze severu Čech dostat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK