Prodej rodinných domů v USA vzrostl na nejvyšší úroveň za osm let

24.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 24. května (ČTK) - Prodej nových rodinných domů ve Spojených státech v dubnu prudce vzrostl a dostal se nejvýše za více než osm let. Ceny přitom vystoupily na nový rekord, uvedlo dnes tamní ministerstvo obchodu. Podle analytiků jde o další důkaz, že největší ekonomika světa na začátku druhého čtvrtletí zrychlila růst.

Prodej nových domů se v dubnu zvýšil o 16,6 procenta na celoročně přepočtených 619.000. To je nejvíce od ledna 2008 a procentuální nárůst je nejvýraznější od ledna 1992. Ekonomové v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že prodej dosáhne 523.000 domů.

Prodej nových rodinných domů představuje zhruba desetinu amerického trhu s bydlením. Údaje o prodeji nových rodinných domů přitom v jednotlivých měsících výrazně kolísají. Dubnová čísla jsou pravděpodobně výrazně lepší, než jaká je celková kondice trhu s bydlením.

Zlepšení na trhu s bydlením napomáhají lepší podmínky na trhu práce, kde zaměstnavatelé začínají zvyšovat mzdy. Vliv mají zřejmě dál i velmi nízké sazby hypotečních úvěrů. Překážkou je naopak nedostatek vhodných nemovitostí k prodeji a ceny domů, které se zvyšují rychleji než mzdy. Kvůli tomu si část zájemců své první bydlení nepořídí.

Takzvaný medián, tedy střední hodnota prodejní ceny nových domů, činil 321.100 dolarů (7,7 milionu Kč). Je to o 9,7 procenta více než před rokem a zároveň nejvíce od doby, kdy se tyto údaje začaly sledovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK