EK podmínečně schválila chystané převzetí majitele Prazdroje

24.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 24. května (ČTK) - Evropská komise (EK) schválila plánované převzetí druhého největšího pivovaru na světě SABMiller jeho větším konkurentem Anheuser-Busch InBev. Podmínkou však je, že AB InBev prodá téměř všechny pivovarnické aktivity SABMilleru v Evropě, tedy zřejmě i Plzeňský Prazdroj. Vyplývá to z dnešního sdělení EK.

AB InBev, který je největším výrobcem piva na světě, transakcí získá zhruba třetinový podíl na světovém trhu s pivem. Zamýšlená akvizice ale v některých zemích naráží na obavy z narušení hospodářské soutěže.

Komise v předběžném vyšetřování zjistila, že transakce mohla ve své původní podobě vést k vyšším cenám prakticky ve všech zemích osmadvacítky, kde SABMiller dosud působil.

Skupina AB InBev od počátku navrhovala, že se zbaví všech aktivit kupované firmy ve Francii, Itálii, Nizozemsku a Británii, aby tak zmírnila obavy Bruselu, že v těchto zemích získá příliš silné postavení na trhu. Skupina již přijala nabídku na odkoupení těchto aktivit od japonského pivovaru Asahi.

AB InBev rovněž nabídl, že se zbaví aktivit SABMilleru v České republice, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku, aby rozptýlil další obavy komise, které se objevily v průběhu předběžného zkoumání dopadů transakce.

Komise následně rozhodla, že plánované transakci dá zelenou, ovšem pouze pod podmínkou, že AB InBev všechny tyto závazky splní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK