Monsanto odmítá nabídku Bayeru na převzetí, chce ale dál jednat

24.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. května (ČTK) - Americká biotechnologická společnost Monsanto dnes odmítla nabídku na převzetí za zhruba 62 miliard dolarů (1,5 bilionu Kč), kterou jí předložil německý farmaceutický a chemický koncern Bayer. Pondělní nabídka je podle Monsanta neúplná a finančně nedostatečná. Americký podnik ale dal najevo, že o svém převzetí je ochoten s Bayerem dál jednat.

Navrhovanou transakcí by vznikl největší dodavatel produktů pro zemědělskou výrobu na světě. Pokud by se uskutečnila, byla by to největší zahraniční akvizice uskutečněná jakoukoli německou firmou.

Monsanto je \"otevřená konstruktivním diskusím\", aby vyhodnotila, zda transakcí \"lze dosáhnout toho nejlepšího pro zájmy našich akcionářů\", sdělila firma. Žádný termín pro ukončení jednání si nedala a oznámila, že není jisté, zda vzájemné rozhovory povedou k převzetí.

Šéf Monsanta Hugh Grant uvedl, že nabídka Bayeru mimo jiné neřešila potenciální finanční a regulační rizika.

Bayer navrhl zaplatit za jednu akcii americké firmy 122 dolarů v hotovosti. To je zhruba o pětinu více, než činila páteční závěrečná cena akcií Monsanta na newyorské burze. Celková částka zahrnuje i dluh americké firmy.

Monsanto je s podílem 26 procent jedničkou na trhu s osivy, vyrábí ale také například prostředek pro hubení plevelu Roundup. Má zhruba 20.000 zaměstnanců a jeho tržní kapitalizace nyní přesahuje 47 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč).

Tržní hodnota Bayeru, který má po celém světě kolem 117.000 zaměstnanců, dosahuje 90 miliard USD. Firma, která mimo jiné vyvinula aspirin, působí v řadě oblastí, včetně produkce osiv, ochrany plodin před škůdci a ničení plevele. Vyrábí i plasty a s podílem 18 procent je rovněž druhým největším producentem chemikálií pro zemědělskou výrobu.

Bayer minulý týden uvedl, že jeho vedení se nedávno setkalo s vedením Monsanta a obě strany neveřejně jednaly o akvizici. Správní rada americké firmy tehdy uvedla, že návrh na převzetí zkoumá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK