Šéf největší italské banky UniCredit rezignoval na funkci

24.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 24. května (ČTK) - Generální ředitel největší italské bankovní skupiny UniCredit Federico Ghizzoni (60) dnes podle očekávání předložil správní radě rezignaci na svou funkci. Banka, která působí i na českém trhu, bude nyní hledat nástupce a Ghizzoni mezitím zůstane v jejím čele. Správní rada to dnes oznámila po svém mimořádném zasedání. Nového výkonného šéfa by správní rada měla podle zdrojů agentury Reuters jmenovat na svém příštím zasedání 9. června.

Ghizzoni, který stojí v čele podniku od roku 2010, čelí rostoucí kritice ze strany akcionářů kvůli propadu ceny akcií a kvůli slabé ziskovosti banky, zejména ve srovnání s hlavním domácím konkurentem Intesa Sanpaolo. Ghizzoniho rezignace se na dnešním zasedání rady podle médií všeobecně čekala.

\"Správní rada UniCredit a Federico Ghizzoni uznali, že situace je nyní taková, že je čas na změnu v čele skupiny,\" uvádí se ve sdělení banky.

Mezi kandidáty na nového šéfa UniCredit jsou zmiňováni bývalý manažer francouzské banky Société Générale Jean-Pierre Mustier, hlava divize investičního bankovnictví švýcarské UBS Andrea Orcel, šéf milánského ústavu Mediobanca Alberto Nagel a ředitel italské pobočky americké banky Merrill Lynch Marco Morelli. Podle bankéřů bude muset nový generální ředitel UniCredit podniknout restrukturalizaci zahraničních aktivit banky a další kroky, včetně rekapitalizace.

UniCredit se v zahraničí výrazně angažuje zejména v zemích střední a východní Evropy, včetně České republiky. Působit na českém trhu začala v listopadu 2007, její tuzemská pobočka vznikla spojením finančního ústavu HVB Bank a Živnostenské banky.

Čistý zisk UniCredit se v letošním prvním čtvrtletí propadl o více než pětinu na 406 milionů eur (zhruba 11 miliard Kč). K poklesu zisku přispěly náklady na restrukturalizaci aktivit v Itálii a Rakousku.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK