Eurozóna schválila Řecku uvolnění deseti miliard eur nových úvěrů

25.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 25. května (ČTK) - Řecko bude moci dostat nové úvěry v celkové sumě 10,3 miliardy eur (278 miliard Kč). Dohodli se na tom dnes po půlnoci ministři financí eurozóny po jedenáctihodinovém jednání, řekl agentuře AFP francouzský ministr Michel Sapin. Podle něj se ministři 19 zemí v zásadě dohodli i na principech zmírnění řecké dluhové zátěže, podrobnosti však neuvedl.

Řecko podle ministrů splnilo požadavky věřitelů na reformy veřejných financí. Ty byly podmínkou vyplacení druhé části ze třetího záchranného programu pro Řecko z loňského léta. Celý program má hodnotu 86 miliard eur.

Nové úvěry budou podle sdělení ministrů uvolněny v několika splátkách. Příští měsíc Atény dostanou 7,5 miliardy eur, později jim evropský stabilizační mechanismus ESM uvolní zbylé peníze.

Řecko muselo pro získání dalších miliard eur ze záchranného programu prokázat, že úspěšně plní jeho podmínky. Jednání o prověrce plnění programu se táhla od ledna a Řecku pomalu docházel čas. Atény potřebují nové úvěry nejpozději do července, kdy mají splatit část dluhů vůči Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) a Evropské centrální bance.

Řecký parlament o víkendu schválil balík reformních zákonů, které byly jednou z podmínek pro čerpání druhé tranše záchranného programu. Součástí odsouhlasených opatření je i korekční mechanismus, který v případě nedodržení plánovaných přebytkových rozpočtů automaticky provede výdajové škrty.

Atény by podle loňské dohody měly od roku 2018 dosahovat primárního rozpočtového přebytku, který nezahrnuje obsluhu dluhu, 3,5 procenta hrubého domácího produktu. Ministři dnes uvedli, že přijatá opatření Atén tento cíl zajišťují.

Dohodu o uvolnění úvěrů pro Řecko komplikoval MMF, který požadoval nejprve jednání o zmírnění dluhu. Podle fondu není beze změn v podmínkách obsluhy dluhu možné, aby Řecko vedlo dlouhodobý přebytek v určené výši. Euroskupina 19 ministrů se dnes dohodla, že vypracuje zhodnocení otázky udržitelnosti řeckého dluhu v krátkodobém, střednědobém i dlouhodobém horizontu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK