Státy EU potvrdily pravidla pro boj s firemním neplacením daní

25.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 25. května (zpravodaj ČTK) - Členské země EU dnes definitivně souhlasily s tím, aby nadnárodní firmy působící v unii přehledně zveřejňovaly své zisky a další informace z jednotlivých zemí a také to, kde a jaké zaplatily daně. Opatření má pomoci s bojem proti vyhýbání se placení daní.

Mimoevropské firmy, které mají v unijní zemi jen své dceřiné společnosti, budou muset právě přes něj informace začít povinně poskytovat od roku 2017. Jinak pravidlo začíná platit už ve fiskálním roce 2016. Údaje za jednotlivé země má společnost odevzdávat vždy v té zemi EU, kde sídlí její mateřská firma.

Daňové správy si takto získané informace budou automaticky vyměňovat tak, aby mohly účinně zamezovat tomu, že firma se vyhne zaplacení daní nebo se uchýlí k tomu, co Evropská komise označuje jako \"agresivní daňové plánování\".

Unijní exekutiva odhaduje, že země osmadvacítky ročně v podobě ušlých daňových příjmů přicházejí o 50 až 70 miliard eur (až 1,9 bilionu korun). Opatření, kdy koncerny budou zveřejňovat základní informace o tom, kde v EU vytvářejí zisky a jaké daně platí v jednotlivých zemích, se má týkat asi 6000 společností, které mají roční celosvětové tržby přes 750 milionů eur (20,3 miliardy korun).

Nadnárodní firmy budou muset informovat - vždy pro každou unijní zemi, kde působí - o svém obratu, o zisku před zdaněním, o výši odvedených daní, ale třeba také o počtu zaměstnanců.

Návrh země EU projednaly už v březnu. Nyní byl definitivně potvrzen bez rozpravy poté, co k němu své stanovisko poskytl také europarlament.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK