Zeman jmenoval Rusnoka guvernérem ČNB,ta pokračuje v intervencích

25.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. května (ČTK) - Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval stávajícího člena bankovní rady a bývalého premiéra Jiřího Rusnoka (55) od července guvernérem České národní banky (ČNB). Podle nově jmenovaného guvernéra nyní není ještě doba na to, aby centrální banka zpřísnila měnovou politiku, tedy například ukončila režim devizových intervencí, které Zeman dlouhodobě kritizuje. Zeman dnes zároveň oznámil, že na jaře 2017 chce jmenovat do bankovní rady vládního zmocněnce pro zavedení eura v České republice Oldřicha Dědka.

Rusnok ve funkci od července nahradí Miroslava Singera, kterému končí druhý šestiletý mandát a nemůže být znovu jmenován. Zároveň Rusnok kvůli jmenování guvernérem zkrátil své první funkční období člena bankovní rady. Evropské právo totiž vyžaduje, aby guvernér národní centrální banky byl jmenován alespoň na funkční období pěti let. Rusnokovi, kterého Zeman členem rady jmenoval v březnu 2014, ale zbývaly do konce mandátu pouze čtyři roky. Proto Rusnok své první funkční období zkrátil a prezident ho vzápětí jmenoval na dalších šest let. V radě ČNB tak bude působit do konce června 2022.

\"My budeme pokračovat v takové měnové politice, která bude podporovat českou ekonomiku. Rozhodně není podle našich analýz doba na to, abychom zpřísňovali měnové podmínky, takže zatím signály pro takový krok (pozn. ukončení režimu devizových intervencí) nejsou. V tomto smyslu by politika měla být v nejbližším období kontinuální,\" uvedl dnes Rusnok. Nechystá také žádné revoluční změny ve fungování a organizaci ČNB.

Prezident při jmenování vyzdvihl Rusnokovu dosavadní práci v nejrůznějších funkcích. Jeho mnohostranná zkušenost podle něj umožní snadnější komunikaci ČNB s prezidentem, vládou, odbornou i laickou veřejností. Rusnok mimo jiné od června 2013 do ledna 2014 předsedal úřednické vládě. Od dubna 2001 byl posledním ze tří ministrů financí sociálnědemokratické vlády Miloše Zemana, v následující koaliční vládě Vladimíra Špidly byl do března 2003 ministrem průmyslu a obchodu. Následně pracoval v ING Penzijním fondu.

Podle analytiků je jmenováním Rusnoka zajištěna konzistence ve fungování rady, zároveň s ohledem na jmenování nových členů rady bude jeho pozice v radě silná. \"Oba noví členové jsou bývalými kolegy Rusnoka z ING, a jejich jmenování tak naznačuje, že prezident Zeman v tomto ohledu dává Jiřímu Rusnokovi velkou volnost ve výběru. Pozice nastávajícího guvernéra ČNB tak bude v bankovní radě velmi silná,\" uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Ekonom Komerční banky David Kocourek upozornil, že do čela bankovní rady bude jmenován dlouholetý spojenec prezidenta, který toto jmenování uhájil i přes rozporné názory obou představitelů na politiku kurzového závazku.

Rusnok bude od vzniku současné ČNB v roce 1993 jejím v pořadí čtvrtým guvernérem. Jeho předchůdci byli Josef Tošovský, Zdeněk Tůma a Miroslav Singer. Minulý týden Zeman jmenoval od července novými členy bankovní rady České národní banky Vojtěcha Bendu (40) a Tomáše Nidetzkého (46).

Podle dnešního vyjádření Singera je Zeman pravděpodobně prvním prezidentem, který poděkoval odcházejícímu guvernérovi.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK