WTO: Brexit bude stát Británii kvůli clům miliardy liber

25.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 25. května (ČTK) - Případný odchod Británie z Evropské unie bude stát britské spotřebitele devět miliard liber (302,6 miliardy Kč) ročně kvůli dodatečným dovozním clům. Vývoz z Británie pak bude zatížen novými cly v zahraniční ve výši zhruba 5,5 miliardy liber. V rozhovoru s ekonomickým listem Financial Times to prohlásil ředitel Světové obchodní organizace (WTO) Roberto Azevedo.

Odchod z EU by také vyžadoval nové projednání obchodních vztahů, tedy zopakování toho, co musí země udělat, když se chce stát členem WTO. Británie by tak musela znovu dojednat podmínky obchodu se 161 členskými zeměmi WTO a přišla by o nízká cla nebo bezcelní přístup do 58 zemí, které jsou zahrnuty do 36 obchodních dohod EU.

Británie se připojila k WTO pod záštitou EU a její podmínky členství byly utvářeny během dvaceti let jednání pod vedením Bruselu. V případě, že se Británie rozhodne unii opustit, nebude možné učinit s těmito podmínkami nic ve stylu pouhého \"vyjmout a vložit\", upozornil Azevedo.

\"Skoro veškerý britský obchod (se světem) by musel být nějak dojednán,\" uvedl Azevedo. \"Vyjednávání těchto obchodních dohod je nesmírně obtížné a složité. A také pomalé,\" dodal. I když se země snaží o rychlé projednání dohod s členy WTO, neznamená to podle něj, že tito členové jsou ochotni jednat, protože mají vlastní priority. Jednání mohou trvat roky, upozornil Azevedo.

Británie by se také mohla případně rozhodnout, že jednoduše zruší všechny bariéry obchodu a bude bezcelním státem. To však Azevedo považuje za nepravděpodobné.

Referendum o členství Británie v EU se bude konat v červnu. Zastánci takzvaného brexitu, tedy odchodu Británie z EU, tvrdí, že bude možné pro Británii uzavřít vlastní obchodní dohody se zeměmi po celém světě mnohem rychleji, pokud nebude součástí EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK