Ropa dál zdražuje, přes 50 dolarů se ale nedostala

25.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 25. května (ČTK) - Světové ceny ropy dnes pokračují v růstu a vyšplhaly se do těsné blízkosti 50 dolarů za barel, zatím ji ale nepřekročily. Ceny tlačí vzhůru hlavně zpráva o překvapivě prudkém poklesu zásob suroviny ve Spojených státech a také výpadky dodávek na různých místech světa.

Severomořská ropa Brent s dodáním v červenci se přechodně dostala až na 49,69 dolaru za barel. Později o část zisků přišla a prodávala se za zhruba 49,25 dolaru za barel. Proti úterý tak vykazovala růst asi o jedno procento.

Cena americké lehké ropy WTI si kolem 17:00 SELČ připisovala 0,8 procenta na zhruba 49 dolarů za barel. Během dne přitom vystoupila až na 49,62 USD.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) dnes oznámil, že zásoby ropy v USA minulý týden klesly o 4,2 milionu barelů. Ačkoliv je to mnohem více než 2,5 milionu barelů, jak předpovídali analytici v anketě agentury Reuters, není to tak výrazný pokles, jak v úterý avizovala organizace API. Ta uvedla, že zásoby klesly o 5,2 milionu barelů.

K růstu cen ropy přispívají i výpadky v těžbě, například v důsledku požárů v Kanadě či násilí v Libyi a Nigérii. \"Konečně opouštíme stav nadbytečných dodávek, ve kterém jsme žili od poloviny roku 2014,\" uvedl k tomu analytik Bjarne Schieldrop z finanční společnosti SEB.

Cena Brentu se začátkem letošního roku v důsledku převisu nabídky nad poptávkou poprvé za 12 let propadla pod hranici 30 dolarů za barel. Obavy ohledně nadbytečných dodávek na trh sice od té doby polevily, Brent však dál zůstává hluboko pod úrovněmi z poloviny roku 2014, kdy se jeho cena pohybovala v blízkosti 115 dolarů za barel.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 49,25 48,61 New York - Nymex WTI červenec 49,02 48,62

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK