Země EU souhlasí se vznikem unijního seznamu daňových rájů

25.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 25. května (zpravodaj ČTK) - Členské státy Evropské unie souhlasí se vznikem celoevropského seznamu daňových rájů. Dohodli se na tom dnes ministři financí osmadvacítky. Na jednání v Bruselu ale naopak nedokázali najít společný pohled na návrhy Evropské komise, které mají podpořit boj proti daňovým únikům. K věci se proto vrátí na dalším jednání v červnu, řekl po schůzce novinářům nizozemský ministr Jeroen Dijsselbloem.

Jeho země ještě do poloviny roku unii předsedá a dosažení dohody nad tímto tématem zůstává pro Nizozemce prioritou.

\"Jsme blízko dohody, věřím, že ji budeme moci dosáhnout na červnové radě,\" poznamenal Dijsselbloem.

Návrh směrnice o vyhýbání se daňovým povinnostem představila Evropská komise v lednu; zemím EU má usnadnit boj s daňovými úniky v nadnárodních firmách. Součástí plánu jsou například právně závazná opatření blokující nejběžnější metody používané ve firmách, které se snaží platit co nejnižší daně. Podobné přesuny zisků podle studií znamenají každoroční ztráty až 70 miliard eur (1,9 bilionu Kč).

V červnu se také ministři vrátí k problematice daně z přidané hodnoty (DPH). Také ke zlepšení jejího výběru nabídla komise svůj akční plán. Připomíná totiž, že u DPH ztráty dosahují v EU až 170 miliard eur (asi 4,6 bilionu Kč).

\"To jsou velké částky, proto jsou naše diskuse tak důležité,\" zdůraznil dnes místopředseda Evropské komise pro euro Valdis Dombrovskis. Na jednání by ale komise měla také přinést svou analýzu možností pilotního projektu rozšíření systému přenesené daňové povinnosti, o který žádá Česká republika.

\"Musím říct, že komise se nechová úplně vstřícně. Je vidět, že se snaží náš projekt nabourat,\" řekl novinářům český ministr financí Andrej Babiš, který dnes o věci opět jednal právě s Dombrovskisem. Proti snaze České republiky o obecnou \"reverse charge\", tedy přenesenou daňovou povinnost, panuje podle Babiše dál odpor.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK