Víte na co máte u své zdravotní pojišťovny nárok?

28.04.2005 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Každá zdravotní pojišťovna vytváří tzv. fond prevence. Z něho jsou financovány zdravotní programy, v jejichž rámci mohou pojištěnci čerpat různé výhody. Jaké to jsou a komu jsou určeny?

Zdravotní pojištění můžeme obecně rozdělit do dvou základních kategorií, a to na veřejné (zákonné) a soukromé (komerční). Základní rozdíl spočívá v dobrovolnosti jeho uzavření. Zatímco zákonné zdravotní pojištění musí odvádět jednotlivým zdravotním pojišťovnám každý zákonem stanovený plátce, u komerčního pojištění záleží na libovůli každého z nás, zda se jej rozhodneme uzavřít či nikoliv.

Veřejné pojištění veřejnosti
Právo na bezplatnou zdravotní péči (stejně jako povinnost být zdravotně pojištěn) je stanoveno zákonem (konkrétně zákonem č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění). Klient má v současnosti na výběr z devíti zdravotních pojišťoven a záleží pouze na něm, které z nich se rozhodne věnovat část svých příjmů. Na oplátku mu bude poskytnuta bezplatná zdravotní péče, a to v takovém rozsahu, aby byl zachován či dokonce zlepšen jeho zdravotní stav. Co do stanoveného rozsahu spadá, resp. co lze nebo nelze ze zdravotního pojištění uhradit je také předmětem výše zmíněného zákona. Výčet bezplatných úkonů je široký, ale jmenujme alespoň ty nejzákladnější:

  • léčebná péče ambulantní a ústavní
  • pohotovostní a záchranná služba
  • preventivní péče
  • doprava nemocných a náhrada cestovních nákladů, atd.

Jak vybrat pojišťovnu?
Základním kritériem pro výběr zdravotní pojišťovny by měla být především dostupnost smluvní lékařské péče pojišťovny, neboť působnost některých pojišťoven je pouze regionální a může se stát, že nejbližší zdravotnické zařízení nemá uzavřeny smlouvy se všemi zdravotními pojišťovnami. Dalším kritériem ovlivňujícím volbu pojišťovny je praktická využitelnost nabízených výhod. Kromě výše zmíněných úkonů hrazených ze základního fondu pojišťoven si tyto subjekty zřizují tzv. fond prevence, do kterého putuje část finančních prostředků vybraných od klientů. Z něho je pak v rámci různých programů hrazena taková péče, která je nad rámec zdravotní péče zákonné.

A právě rozsah a výše tohoto nadstandardu se může u jednotlivých zdravotních pojišťoven výrazně lišit. Každá pojišťovna si stanoví vlastní klíče, které určují komu, jak často, v jaké výši a hlavně na co bude vyčleněna část prostředků z „preventivního fondu“. U všech pojišťoven lze však najít pár sjednocujících prvků. Jedním z nich je okruh lidí, kteří mohou v případě potřeby zažádat o příspěvek. Všechny pojišťovny totiž největší pozornost věnují třem segmentům obyvatelstva, a to dětem, dárcům krve a kostní dřeně a ženám, zejména těm těhotným.

Srovnání výhod
V následujících tabulkách je orientační srovnání vybraných příspěvků, a to pro děti v první tabulce a pro ženy v tabulce druhé (ostatní výhody jednotlivých zdravotních pojišťoven jsou k dispozici zde).
 

Název pojišťovny Příspěvek jednotlivých pojišťoven dětem
Plavání Brýle, čočky Rovnátka Očkování 1)
ZP Ministerstva vnitra 500 Kč 800 Kč 2) 400 Kč
Zaměstnanecká pojišťovna ŠKODA 500 Kč 300 Kč 750 Kč 2) 300 Kč
Česká národní ZP 300 Kč 700 Kč 2) 1500 Kč
Vojenská ZP 350 Kč 200 Kč 600 Kč 2) 400 Kč
Hutnická ZP 1000 Kč 1000 Kč 1000 Kč 1000 Kč
Revírní bratrská pokladna 500 Kč 200 Kč 1000 Kč
ZP Metal-Aliance 500 Kč 800 Kč 2)
Všeobecná ZP 300 Kč 1000 Kč 2) 400 Kč
Oborová ZP 3) ano ano ano ano

1) jde o očkování proti klíšťové encefalitidě
2) příspěvek na jednu čelist
3) výše příspěvku závisí na zařazení pojištěnce do různých skupin dle „rizikovosti“

Název pojišťovny Příspěvek ženám
Vitamíny pro těhotné ženy Antikoncepce
ZP Ministerstva vnitra 500 Kč 500 Kč
Zaměstnanecká pojišťovna ŠKODA 300 Kč 300 Kč
Česká národní ZP 300 Kč 500 Kč
Vojenská ZP 100 Kč 500 Kč
Hutnická ZP 500 Kč 1000 Kč
Revírní bratrská pokladna ano 500 Kč
ZP Metal-Aliance 100 Kč
Všeobecná ZP 500 Kč
Oborová ZP ano 500 Kč

Zdroj: Jednotlivé zdravotní pojišťovny

Můžu přejít k jiné pojišťovně?
Skoro každý z nás si může určit, u které zdravotní pojišťovny chce být zaregistrován. Slovíčko „skoro“ je namístě, jelikož tato svobodná volba se netýká novorozenců. Ti se totiž automaticky stávají pojištěnci té zdravotní pojišťovny, u níž je pojištěna jejich matka. Ostatní si mohou dle zákona o veřejném zdravotním pojištění vybrat a v případě potřeby ji změnit za jinou. Učinit tak mohou jednou za 12 měsíců, a to vždy jen k prvnímu dni kalendářního čtvrtletí.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ