Kvůli problému na krakovací jednotce rafinerie Kralupy nevyrábí

26.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kralupy nad Vltavou (Mělnicko) 26. května (ČTK) - Výroba v kralupské rafinerii stojí. Kvůli mimořádné události z minulého úterý bylo v minulých dnech zastaveno zpracování ropy. Odstávka potrvá několik týdnů, uvedl petrochemický holding Unipetrol na svých webových stránkách.

Na věc dnes upozornil server Lidovky.cz, podle kterého se výroba benzinu zcela zastavila v neděli a petrolejáři se nyní snaží výpadek pokud možno v plné míře nahradit zvýšením dovozu. Web připomněl, že jen na částečný výkon pracuje od loňského výbuchu i litvínovská rafinérie stejného vlastníka

\"Byla odstavena celá výroba kralupské rafinérie. V současné době se odhaduje, že odstávka rafinérie Kralupy potrvá několik týdnů,\" řekl serveru mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda.

Neplánovanou odstávku si podle webových stránek firmy vyžádala mimořádná událost na jednotce fluidního katalytického krakování, která nastala 17. května. V následujících dnech bylo zastaveno zpracování ropy. Odstávka má dopad i na výrobu litvínovské rafinerie, která pokračuje v omezeném režimu, a je omezena i výroba polypropylenu.

\"Přesný dopad na využití litvínovské rafinerie a výrobu polypropylenu a odhad negativního dopadu na finanční výsledky skupiny Unipetrol je nyní předmětem dalšího vyhodnocení a analýz,\" uvedla firma.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK