Miroslav Toman bude další čtyři roky šéfem potravinářů

26.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26.května (ČTK) - Miroslav Toman obhájil post prezidenta Potravinářské komory ČR. Dnes o tom rozhodla valná hromada komory, mandát má na další čtyři roky. Žádného protikandidáta neměl. Komora má jednoho nového viceprezidenta, předsedu představenstva Madety Milana Teplého. Nahradil Stanislava Coufala ze skupiny Interlacto. ČTK o tom informoval znovuzvolený prezident Toman.

V předsednictvu jsou zástupci hlavních oborových firem, Oldřich Reinbergr z cukrovaru Tereos TTD, generální ředitel firmy Jelínek Pavel Dvořáček, Čestmír Motejzík z Makokombinátu Písek, Jaroslav Kurčík za Penam z koncernu Agrofert a za malé a střední podniky Hynek Strnad.

\"Hlavní úkoly jsou prosazovat ochranu trhu, ochranu zájmu výrobců proti zahraničním obchodním řetězcům, podporovat spolupráci s vědou a výzkumem a propagovat české potraviny,\" řekl po volbě šestapadesátiletý Toman.

Toman je zároveň prezidentem Agrární komory ČR, střet zájmů v tom ale nevidí. \"V tuto chvíli jsou zemědělci a zpracovatelé na stejné lodi. Zpracovatelé musí najít odbyt u řetězců, je to i v zájmu zemědělců, aby měli například kde prodávat mléko,\" uvedl Toman. U vědy a výzkumu by podle něj mělo ministerstvo zrychlit výběr úspěšných kandidátů na dotace na inovace v potravinářství, zlepšit by se podle něj měla i práce Výzkumného ústavu potravinářského Praha. \"Jsme absolutně nespokojení,\" sdělil ČTK.

Toman se narodil 6. února 1960 v Žatci. Prezidentem komory se stal v září 2007, funkci přerušil během svého působení v čele ministerstva zemědělství od července 2013 do ledna 2014. Je synem stejnojmenného předlistopadového českého a federálního ministra zemědělství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK