Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 1,8 pct na 890 bodů

27.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. května (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily, index PX přidal 1,8 procenta na 890,5 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. Nejvíce oslabily akcie výrobce cigaret Philip Morris. Naopak největší růst zaznamenaly akcie bankovní skupiny Erste Group. V předchozím týdnu akcie nepatrně posílily.

\"Finanční trhy prošly minulý týden smíšeným vývojem. Tři dny bylo obchodování relativně nevýrazné, naopak úterý a středa byly ve znamení až euforického růstu cen akcií. Akciové indexy v západní Evropě přidaly minulý týden čtyři až pět procent, v USA přes dvě procenta,\" popsal dění na trzích analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Na pražské burze převládala spíše pozitivní nálada. Z jednotlivých jmen předvedla nejlepší výkon Erste Group. Ta posílila beze zpráv o 6,3 procenta na 662,2 Kč. Posílila i Moneta (o dvě procenta na 76 Kč) a pojišťovna VIG (o dvě procenta na 529,1 Kč). Naopak Komerční banka mírně oslabila o 0,3 procenta na 960 Kč. Vůbec nejslabší byl v týdenním srovnání Philip Morris ČR s poklesem o 4,6 procenta na 12.480 Kč.

Příští týden bude na trzích v USA a Velké Británii zkrácený o pondělí, kdy se z důvodu svátku neobchoduje. Tón obchodování na následující týden může být dán projevem šéfky americké centrální banky Fed. Ta může projevem potvrdit názory některých svých kolegů, že i ona se klaní ke zvýšení sazeb na červnovém zasedání Fedu. To by pro akciové trhy mohlo vyznít negativně. V uplynulém týdnu se americké akciové trhy znovu přiblížily k maximům, které se jim předtím několikrát nepodařilo prolomit. \"Proto je podle nás příští týden spíše šance na mírnou korekci,\" odhadl analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK