Yellenová: Fed by měl opatrně zvýšit úrokové sazby

27.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Cambridge (USA) 27. května (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) by v příštích měsících měla opatrně zvýšit úrokové sazby, což by odpovídalo nynější situaci, kdy se ekonomika postupně zlepšuje. Řekla to dnes šéfka americké centrální banky (Fed) Janet Yellenová ve vystoupení na Harvardově univerzitě. Její slova dál zesílila pravděpodobnost brzkého přitvrzení dosud vysoce uvolněné měnové politiky.

\"Ekonomika se dál zlepšuje . . . její růst se podle všeho zrychluje,\" řekla Yellenová v rozhovoru s moderátorem. \"Jestliže to tak půjde dál a trh práce se bude nadále zlepšovat, což očekávám, byl by takový krok v příštích měsících přiměřený,\" dodala šéfka Fedu podle agentury Reuters.

Měnový výbor Fedu nechal v dubnu základní úrok beze změny v rozpětí 0,25 až 0,50 procenta, kam jej zvýšil loni v prosinci poprvé po téměř deseti letech. Předtím byla sazba od poslední krize z konce minulého desetiletí na minimu 0,0 až 0,25 procenta.

Finanční trhy vzhledem k výraznému zpomalení ekonomiky v posledních dvou čtvrtletích donedávna očekávali, že Fed naváže na prosincový krok nejdříve ke konci roku. Minulý týden však vyšel zápis z posledního zasedání, na němž činitelé Fedu dali najevo, že pokud se bude stav americké ekonomiky nadále zlepšovat, bude možné přistoupit k dalšímu zvýšení základních úrokových sazeb už v červnu.

Analytici se nyní podle Reuters zaměřují zejména na červenec. Příští měsíc podle nich Fed zřejmě ještě nezakročí, aby nezhoršil situaci na finančních trzích, které by mohly zasáhnout otřesy v souvislosti s britským referendem o vystoupení z Evropské unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK