Akcie v USA a dolar díky projevu šéfky Fedu a statistice vzrostly

27.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. května (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes posílily a za celý týden vykázaly nejvyšší zisky od března. K dnešnímu růstu přispěla šéfka centrální banky USA (Fed) Janet Yellenová, která posílila naději na zvýšení úroků v červnu nebo červenci.

Index Dow Jones vzrostl o 0,25 procenta na 17.873,22 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 posílil o 0,43 procenta na 2099,06 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 0,65 procenta na 4933,51 bodu.

Za celý týden index Dow Jones stoupl o 2,1 procenta a S&P 500 o 2,3 procenta, což byl nejlepší týdenní výkon obou indexů od března. Nasdaq si za celý týden polepšil o 3,4 procenta, což byl jeho nejvyšší růst od února.

Yellenová v dnešním vystoupení na Harvardově univerzitě prohlásila, že Fed by v příštích měsících měl opatrně zvýšit úrokové sazby, což by odpovídalo nynější situaci, kdy se ekonomika postupně zlepšuje. Yellenová je nejdůležitějším hlasem sboru činitelů centrální banky, kteří v poslední době naznačili, že americká ekonomika se zlepšila dost na to, aby bylo možné zvýšit náklady na úvěry. Stále více investorů tak nyní čeká, že úroky stoupnou již v červnu nebo v červenci.

Vyšší úrokové sazby dusí likviditu na akciových trzích a většinou způsobí spíše ztráty akcií. Mnoho investorů však nyní vidí možný růst úroků jako hlasování o důvěře, jako známku toho, že ekonomika USA má pevnou půdu pod nohama.

Dnešní statistika ukázala, že tempo růstu americké ekonomiky v prvním čtvrtletí zpomalilo, avšak ne tak prudce, jak se původně myslelo. Podle zpřesněné zprávy ministerstva obchodu USA hrubý domácí produkt stoupl v prvním čtvrtletí o 0,8 procenta místo původně uváděných 0,5 procenta. V předešlém kvartálu rostla největší světová ekonomika o 1,4 procenta.

Dnes posílilo šest z deseti hlavních sektorů, které jsou součástí indexu S&P. Nejlépe si vedly telekomunikační a finanční společnosti, napsala agentura Reuters.

Dolar po projevu Yellenové a příznivých statistických údajích posílil a dolarový index stoupl nejvýše za dva měsíce. V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,7 procenta na 1,1114 USD a k jenu kleslo o 0,2 procenta na 122,61 JPY. Dolar vůči jenu posílil o půl procenta na 110,32 JPY. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se zvýšil o 0,7 procenta na 95,77 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK