ČNB bude podle Rusnoka pod jeho vedením méně euroskeptická

29.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. května (ČTK) - Česká národní banka (ČNB) bude pod vedením Jiřího Rusnoka méně euroskeptická, ale zachová si kritický pohled na fungování měnové unie a eurozóny. Rusnok, kterého ve středu jmenoval prezident Miloš Zeman guvernérem ČNB, to dnes řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Rusnok ve funkci od července nahradí současného člena bankovní rady Miroslava Singera, kterému končí druhý šestiletý mandát a nemůže být znovu jmenován. Členem bankovní rady ČNB je Rusnok už od roku 2014.

Nově obsazená rada, do které i na základě Rusnokovy podpory jmenoval Zeman Vojtěcha Bendu a Tomáše Nidetzkého, se podle Rusnoka nemůže v zásadních strukturálních věcech odlišit od té předchozí. \"Máme stejný zákon a stejná pravidla,\" řekl. Jiní lidé ale mohou akcentovat jiné věci, připustil.

\"Myslím si, že změna bude určitě v tom, že se alespoň navenek nebudeme prezentovat jako ideové centrum odmítání hlubší integrace včetně účasti v měnové unii. Naše posunutí bude většinově méně euroskeptické, byť kritický pohled na současné fungování měnové unie a eurozóny si určitě zachováme,\" uvedl Rusnok. Takový pohled je totiž reálný a vychází z faktů, dodal.

Budoucí guvernér také odmítl, že by jeho podíl na výběru dalších členů rady mohl nějak omezit různorodost názorů mezi jejími členy. \"Jsou to skutečně příliš citlivé pohledy. Já jsem si samozřejmě nic nenadiktoval,\" řekl. Kandidáty prezident jmenoval podle odbornosti, vzdělání a praxe. Členové bankovní rady podle Rusnoka vystupují sami za sebe a svůj mandát nesou individuálně.

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu. Bankovní rada je sedmičlenná. Členové bankovní rady nesmějí zastávat funkci více než dvakrát.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK