Pojišťovny proplácejí první škody po bouřkách z minulého týdne

30.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. května (ČTK) - Krupobití a přívalové deště, které byly minulý týden na řadě míst ČR doprovázeny lokálními povodněmi, způsobily klientům pojišťoven tisíce škod za celkem stovky milionů Kč. K případům z počátku minulého týdne se přidaly další stovky událostí o víkendu. První škody již pojišťovny vyplácejí, vyplývá z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami.

 

\"Z důvodu nepříznivého počasí, které v uplynulém týdnu zasáhlo naši republiku, máme v tuto chvíli hlášeno 2800 škod za zhruba 147 milionů korun,\" řekla dnes ČTK mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. Jde zejména o škody způsobené krupobitím. Škody způsobily ale také další živly, zejména záplavy, blesky či vichřice. \"Budeme-li hovořit pouze o uplynulém víkendu, pak evidujeme zatím přes 600 škod za celkem 24 milionů Kč. Víkendové živly řádily zejména ve Středočeském a Jihočeském kraji a největší škody způsobilo krupobití,\" dodala.

Kooperativě za víkend klienti nahlásili ještě 300 škod z bouřek na začátku minulého týdne. Celkem nyní eviduje 1500 škod za 46 milionů Kč. \"Přes 250 škod jsme už ukončili a klientům jsme vyplatili tři miliony Kč,\" uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa. Z víkendové druhé vlny klienti prozatím nahlásili přes 160 škod. \"Hlavní nápor hlášení z víkendových bouřek očekáváme v průběhu dneška a úterý. Celkem by se mohly vyšplhat na stejnou úroveň jako škody z minulého týdne,\" odhadl.

\"Klienti hlásí škody z bouřek minulého týdne postupně a ani po týdnu nepřestali,\" souhlasila Jana Černá z tiskového oddělení Allianz. Odhad škod se tedy podle ní neustále zvyšuje. Nyní má za minulý týden nahlášeno přes 850 pojistných událostí souvisejících s bouřkami a krupobitím. Celkový objem škod se podle aktuálních odhadů vyšplhá na 50 milionů korun.

Klienti Generali nahlásili v souvislosti s bouřkami 500 škod za celkem 20 milionů Kč. Celkové škody by se podle odhadů likvidátorů mohly vyšplhat až na 30 milionů korun. Nemusí to však být konečný účet. Mezi rozhodující faktory bude patřit vývoj počasí v dalších dnech. Mezi nahlášenými škodami převládají zatopené sklepy a přízemní podlaží. Kroupy pro změnu zanechaly své stopy na střechách rodinných domů, pergolách a sklenících. Desítky nahlášených škod již byly zlikvidovány a poškození mají peníze na svých účtech, upozornil mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

Česká podnikatelská pojišťovna evidujeme přes 250 škod na majetku v příčinné souvislosti s živlem s celkovým odhadem škody kolem 13 milionů Kč. Nejvíce škod má podle mluvčí Renaty Čapkové ve Středočeském a dále pak Jihočeském, Ústeckém a Královéhradeckém kraji. Zatím největší škodou je poškození zásob a zařízení obchodní společnosti vlivem zaplavení areálu a srážkami s vrstvou krup, kde výši škody klient odhaduje na pět milionů Kč, poznamenala.

Většinu Česka během úterý znovu zasáhnou bouřky, které mohou být občas intenzivní. Někde je doprovodí přívalové srážky s úhrny kolem 30 milimetrů za hodinu, kroupy a nárazový vítr s rychlostí kolem 72 kilometrů za hodinu. V sobotu silné bouřky s přívalovým deštěm zasáhly zejména jih země a východní Čechy. Počátkem minulého týdne bouřky a krupobití postihly hlavně střední Čechy. Nejčastěji šlo o rozbité střechy, případně poškozená skla a karosérie automobilů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK