Dnes je poslední den pro zaplacení daně z nemovitých věcí

31.05.2016 | , Finance.cz
DANĚ


Dnes končí lhůta pro zaplacení daně z nemovitých věcí. Nepřesáhne-li její výše 5000 korun, je v uvedené lhůtě splatná najednou. Je-li vyšší než 5000 korun, je splatná ve dvou splátkách, ale poplatník ji může v uvedeném termínu zaplatit i najednou.

Finanční správa rozesílala v uplynulých týdnech vlastníkům nemovitostí složenku k zaplacení daně. Složenkou lze daň zaplatit na kterékoli poště, na pokladně finančního úřadu i bezhotovostně.

Od letošního roku platí několik novinek. Fyzickým osobám finanční správa nově posílala daňovou složenku, za kterou se neplatí poštovní poplatek. Právnickým osobám, které nemají datovou schránku, přišla běžná složenka podléhající poplatku. Daň je možné od letoška také zaplatit přes SIPO. To ovšem mohou jen ti plátci, kteří do konce ledna doručili finančnímu úřadu Oznámení o placení daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPO.

Daň z nemovitých věcí je sloučena do jedné částky za všechny nemovité věci poplatníka, které se nacházejí na území příslušného kraje nebo hlavního města Prahy. Má-li poplatník nemovitosti ve více krajích, obdrží od finanční správy jednu obálku, ve které budou vloženy jednotlivé složenky pro placení daně za všechny příslušné finanční úřady.

Daňové přiznání k dani z nemovitosti se podává jednou, a to po pořízení nemovitosti nebo v případě změny. Platit daň z nemovitosti je ale třeba každý rok.

V případě pozdního zaplacení daně je úrok z prodlení načítán od pátého pracovního dne po termínu. Letos činí 14,05 procenta ročně z výše daně za rok, odvíjí se totiž od základní úrokové sazby České národní banky. V případě, že pokuta bude nižší než 200 korun, finanční úřad ji nepředepíše.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ