Ukončujete pojistku? Počítejte s „nováčkem“ mezi poplatky

01.06.2016 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Zatímco s běžnými účty malých bank již většinou nejsou spojeny žádné poplatky, u životního pojištění je situace jiná. Pojišťovny si z účtů klientů nadále účtují celou řadu více či méně absurdních poplatků. O složitosti a neúměrné výši poplatků za zprostředkování investičního životního pojištění již bylo napsáno mnohé. Jedním z poplatků, kterému nebyla zatím věnována příliš pozornost, je poplatek za předčasné ukončení smlouvy. Klienti kvůli němu přitom mohou přijít i o tisíce. V sazebnících některých pojišťoven se začal objevovat relativně nedávno. Důvod?

„Protože klienti pojišťoven stále častěji vypovídají stávající smlouvy, pojišťovny finančně tratí. Jednou z cest, jak se s touto situací vypořádat, je zvýšení poplatku za předčasné ukončení smlouvy,“ říká Dušan Šídlo, analytik společnosti Broker Trust a autor knihy o pojištění Život jako riziko.

Zatímco ještě před pár lety tento poplatek v sazebnících pojišťoven vůbec nebyl, v posledních letech ho pojišťovny nenápadně přidávají do sazebníků či ho navyšují. Většinou se tento poplatek pohybuje v řádu několika stokorun, může však dosáhnout i částky dvou tisíc korun (viz tabulka).

Jakým způsobem se poplatek platí?

„Pojišťovny si poplatek automaticky strhnout z hodnoty investice na smlouvě životního pojištění. Pokud byla smlouva určená na krytí rizik a na smlouvě je naspořena minimální či nulová částka, pojišťovny mohou chtít tento poplatek zaplatit v hotovosti. Mnozí klienti jsou pak překvapeni, když jim od pojišťovny přijde složenka na zaplacení tohoto poplatku,“ upozorňuje Dušan Šídlo.

Při nezaplacení požadované částky, může pojišťovna dluh po klientovi vymáhat, případně dluh odprodat jiné společnosti. Běžné rovněž je, že si k tomuto dluhu pojišťovny často účtují i tučné úroky. Proto je vhodné takový poplatek zaplatit včas.

Pojišťovna Výše poplatku při předčasném ukončení investičního pojištění

Allianz

min. 500 Kč, dle termínu výpovědi

Axa

100 Kč

ČPP

500 Kč

ČSOB pojišťovna

500 Kč

Kooperativa

500 Kč

Metlife europe Limited

500 Kč až 2 000 Kč, dle termínu ukončení

PČS

350 Kč

Uniqa

350 Kč

(Zdroj: Metodiky Broker Trustu)

Jak se nenechat zaskočit? S poplatkem za ukončení smlouvy je dobré se dopředu seznámit, aby nedošlo při výpovědi smlouvy k nedorozumění. Pokud se také počítají náklady spojené s případnou výpovědí pojištění, je nutné vzít v úvahu i tento poplatek.

„Nutné je ale také říci, že vysoký poplatek za ukončení smlouvy automaticky neznamená, že je dané pojištění samo o sobě nákladné či drahé. V úvahu je nutné vzít i výši dalších poplatků, kterých je v sazebnících pojišťoven celá řada. Platí to zejména pro takzvané investiční životní pojištění,“ říká Dušan Šídlo.

Co se týče rizikového pojištění bez investiční složky, objevují se na trhu nové produkty, které kromě poplatků za krytí rizik neobsahují žádné poplatky. Zatím jich je však jen velmi málo. Je však možné očekávat, že klienti budou po pojišťovnách stále častěji požadovat, obdobně jako u bank, produkty bez zbytečných či přemrštěných poplatků.

Nejdůležitější rada na závěr

„Kdykoliv chcete uzavřít či vypovědět životní pojištění, vždy se seznamte se sazebníkem poplatků. A pokud něčemu nerozumíte, trvejte na vysvětlení,“ uzavírá Dušan Šídlo.


Zdroj: Broker Trust

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ