Daň z nabytí nemovitosti bude platit kupující, schválila Sněmovna

01.06.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Daň z nabytí nemovitosti bude nově platit zřejmě kupující. Počítá s tím novela zákonného opatření, kterou schválila Sněmovna. Musí ji ještě schválit Senát a podepsat prezident. Změna má začít platit první den třetího měsíce od vyhlášení zákona ve sbírce; kupující tak začnou platit daň zřejmě až od podzimu. Loni na této dani stát vybral téměř 11 miliard korun.

Vláda si od této změny slibuje větší jednoznačnost zákona i lepší výběr daně. Současný zákon dává možnost oběma stranám transakce, aby se dohodly, která z nich daň zaplatí; zpravidla ji platí prodávající a kupující je v pozici ručitele. Změna zákona tento institut ručení ruší. Sazbu daně čtyři procenta ponechává beze změny.

Daň z nabytí platí nabyvatel nemovitosti už podle současné právní úpravy, a to ve stanovených případech, jako jsou třeba dražby nebo vydržení. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) už dříve ujistil, že banky se této změně přizpůsobí a budou klientům půjčovat i na zaplacení daně. Podle ministerstva financí zákon i nadále umožní poplatníkům odečítat si od základu daně z příjmu úroky z hypotéky nebo ze stavebního spoření, pokud z úvěru zaplatí nejen nemovitost, ale nově i daň z nabytí.

Občanští demokraté neuspěli s návrhem na zrušení celé daně z nabytí, kterou považuji za zbytečnou. "Vůbec nic by se nestalo, ušetřili bychom statisíce daňových přiznání ročně," hájil tento návrh předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Sněmovna neschválila ani jeden z návrhů ODS na snížení sazby daně na tři, dvě ani jedno procento.

Novela také bez dalších podmínek osvobozuje kraje, obce a jejich svazky od placení daně z nabytí. Poslanci schválili pozměňovací návrh, který znamená, že samosprávy v tomto případě nebudou muset ani podávat daňové přiznání.

Předloha zjednodušuje určení základu daně v případě směny nemovitých věcí. Další změna se týká osvobození prvního úplatného nabytí nových staveb a jednotek. Nově se toto osvobození bude vztahovat pouze na stavby a jednotky dokončené nebo užívané, nikoliv na rozestavěné.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ