Cena nových bytů v Praze proti roku 2014 vzrostla o 13 procent

01.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. června (ČTK) - Průměrná nabídková cena nových bytů v Praze v březnu a dubnu činila 73.500 Kč za metr čtvereční a proti průměru roku 2014 vzrostla o 13 procent. Ve stejném období na pražském trhu přibylo 1241 nových bytů. Nejdražší byly nově nabízené byty v Praze 1 s průměrnou cenou 139.600 Kč za metr čtvereční. Naopak nejlevnější byla Praha 9 s cenou 58.200 Kč za metr čtvereční. Vyplývá to z develop indexu společnosti Deloitte, který dnes zveřejnila.

V jarních měsících se podle studie začal na rezidenčním trhu výrazněji projevovat pokles nabídky volných bytů provázený zvýšenou poptávkou. \"V meziročním srovnání je deficit bytů na trhu již velmi citelný. Oproti stejnému období loňského roku na trhu v tuto chvíli chybí zhruba 1400 volných bytů k prodeji, což ve svém důsledku představuje úbytek nabídky téměř o 22 procent,\" uvedl ředitel oddělení nemovitostí společnosti Deloitte Miroslav Linhart.

Ve sledovaném období developeři umístili na trh celkem 25 nových rezidenčních projektů nebo nových etap již existujících projektů (bytových i rodinných domů) s celkovým objemem 1241 bytů. \"Zhruba polovina těchto projektů je pokračováním či další etapou již dříve zavedených projektů. Těch skutečných novinek je stále méně než loni,\" doplnil jednatel portálu cenovamapa.org Milan Roček.

Prodej bytů proti předešlým měsícům mírně poklesl. V průběhu března a dubna v Praze developeři podle informací ze svých ceníků prodali 1367 nových bytů. Do nabídky bylo opětovně vráceno 118 bytů. Developeři tedy prodali 1249 bytů. V lednu a únoru jich bylo o 102 více.

Nejvíce bytů ve sledovaném období ubylo z nabídky společnosti Central Group (251). Následují Finep (89), Metrostav Development (84), Skanska Reality (66) a Daramis (50).

Deloitte develop index sleduje nabídku a poptávku na pražském developerském trhu. Jeho úkolem je prezentovat aktuální stav a vývoj rezidenčního trhu ve sledovaném dvouměsíčním období. Tento soubor ukazatelů je založen výhradně na deklaratorních informacích získaných z internetových stránek jednotlivých developerských společností a ceníků developerských projektů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK