Jak žít legálně v České republice?

29.04.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Občané EU mohou od loňského května pobývat na území České republiky bez povolení k pobytu. Jaké máte možnosti v případě, že pocházíte z jiného státu a chcete zde setrvat nějakou dobu?

Téma týdne: Pro doklady na úřady

V minulých dnech jsme se zabývali různými potřebnými doklady. Občanský, řidičský průkaz, pas,... to vše jsou dokumenty, které běžně najdeme ve svých peněženkách. Mezi námi ovšem žijí i lidé pro které by pobyt v České republice byl nemožný bez jiného průkazu. Průkaz k povolení k pobytu je nezbytný pro každého cizího státního příslušníka. Teda byl – vstupem do Evropské unie došlo k výrazným změnám i v této oblasti.

Od května loňského roku se na občany jednotlivých členských států Evropské unie vztahuje právo volného pohybu osob a z uvedeného důvodu není pobyt těchto občanů na území České republice podmíněn vydáním jakéhokoliv povolení k pobytu. Toto pravidlo se neaplikuje pouze na občany ze států EU25, ale také Švýcarska, Norska, Islandu a Lichtenštejnska. Z tohoto důvodu se dneska soustředíme na doklady nutné pro občany z tzv. třetích států. Označení „třetí stát“ mě sice příliš připomíná ustálenou formulaci o zemích třetího světa, ale uvědomme si, že pod toto označení patří drtivá většina států světa. 

Občané států se kterými nemá Česká republika sjednanou vízovou povinnost mohou na území státu pobývat bez víza po dobu až 3 měsíců. Jedná-li se však o pobyt za účelem výdělečné činnosti (např. výkon zaměstnání), jsou tito cizinci povinni požádat o povolení k zaměstnání, vydané úřadem práce dle místa výkonu zaměstnání, a následně o udělení příslušného víza.
Přehled států, jejichž občané jsou při vstupu a pobytu na území České republiky osvobozeni od vízové povinnosti, naleznete na internetových stránkách Ministerstva vnitra.

Doklady, které daný cizinec bude nutně potřebovat lze rozlišit podle času, který plánuje setrvat na území České republiky. Z tohoto hlediska rozlišujeme:

  • krátkodobý pobyt
  • přechodný pobyt
  • trvalý pobyt

Krátkodobá víza

Letištní vízum

Letištní vízum uděluje zastupitelský úřad na žádost cizince, který je z důvodu čekání na letecký spoj nucen pobývat v tranzitním prostoru mezinárodního letiště na území ČR.

Průjezdní vízum

Průjezdní vízum uděluje diplomatická mise nebo konzulární úřad ČR na žádost cizince, který hodlá projíždět územím České republiky. Žádost o udělení průjezdního víza lze podat i na hraničním přechodu České republiky, pokud z nepředvídatelných závažných důvodů cizinec nemohl žádost podat u zmiňovaných orgánů a žádá o udělení víza z humanitárních důvodů, z důvodu zájmu ČR, na základě mezinárodních závazků nebo jiného závažného důvodu. V těchto případech vízum uděluje příslušný referát cizinecké a pohraniční policie. V této souvislosti je cizinec povinen prokázat důvody na jejichž základě žádá o udělení průjezdního víza na hraničním přechodu České republiky.
Průjezdní vízum opravňuje cizince k průjezdu územím České republiky při jeho cestě z území jednoho státu na území jiného státu.

Vízum do 90 dnů na území České republiky

Vízum k pobytu do 90 dnů uděluje zastupitelský úřad České republiky v zahraničí na žádost cizince. Žádost o udělení víza je cizinec povinen podat osobně. Zastupitelský úřad může v odůvodněných případech od osobního podání žádosti upustit. Žádost lze podat též příslušnému referátu cizinecké a pohraniční policie na hraničním přechodu České republiky ze stejných podmínek jako bylo uvedeno výše u průjezdného víza.

Potřebné doklady

  • cestovní doklad
  • 1 fotografie
  • letenku na letecký spoj, který zajistí jeho vycestování z území ČR (letištní vízum)
  • vízum jiného státu, který je cílem jeho cesty nebo přes jehož státní hranice hodlá z území ČR do cílového státu cestovat (průjezdní vízum)
  • prokázat zajištění prostředků k pobytu na území ČR
  • prokázat zajištění nákladů spojených s vycestováním z území ČR
  • další doklady osvědčující údaje uvedené v žádosti o vízum, zejména deklarovaný účel pobytu (vízum do 90 dnů)

Správní poplatky

Správní poplatek za udělení víza k pobytu do 90 dnů, víza průjezdního a letištního, stanoví příslušný zastupitelský úřad České republiky, který rozhoduje o podané žádosti. Za vízum k pobytu do 90 dnů a průjezdní vízum, které byly udělené na hraničním přechodu České republiky, se vybere správní poplatek ve výši 1 500 Kč. Za prodloužení doby pobytu na vízum k pobytu do 90 dnů se vybere správní poplatek ve výši 200 Kč.

Přechodný pobyt

Vízum k pobytu nad 90 dnů na území České republiky

Vízum k pobytu nad 90 dnů uděluje oddělení cizinecké policie na žádost cizince, který hodlá pobývat na území České republiky za účelem vyžadujícím pobyt na území delší než 3 měsíce. Žádost o udělení víza k pobytu nad 90 dnů podává cizinec osobně na zastupitelském úřadu ČR nebo na území ČR místně příslušnému oddělení cizinecké policie na tiskopise Žádost o udělení českého víza. Zastupitelský úřad nebo oddělení cizinecké policie může v odůvodněných případech od povinnosti osobního podání žádosti upustit.

Povolení k dlouhodobému pobytu

O udělení povolení k dlouhodobému pobytu je cizinec oprávněn požádat za podmínky, že na území České republiky pobývá na vízum k pobytu nad 90 dnů, hodlá na území přechodně pobývat po dobu delší než 1 rok a trvá-li stejný účel pobytu. Trvání stejného účelu pobytu se nevyžaduje, pokud cizinec pobývá na území na vízum k pobytu nad 90 dnů za účelem společného soužití rodiny nebo žádá o povolení za účelem společného soužití rodiny.

Potřebné doklady

  • cestovní doklad
  • doklad potvrzující účel pobytu na území České republiky
  • doklad o zajištění prostředků k pobytu na území České republiky
  • doklad o zajištění ubytování po dobu pobytu na území
  • 2 fotografie

Správní poplatky

Za vydání víza k pobytu nad 90 dnů na území ČR nebo povolení k dlouhodobému pobytu se vybírá správní poplatek ve výši 1000,-Kč. Za vydání tohoto povolení cizinci mladšímu 15 let se vybere správní poplatek v poloviční výši, tj. 500,-Kč.

Trvalý pobyt

O povolení k pobytu je po 10 letech nepřetržitého pobytu na území na vízum k pobytu nad 90 dnů a na povolení k dlouhodobému pobytu oprávněn požádat každý cizinec.

Po 8 letech nepřetržitého pobytu na území ČR na vízum k pobytu nad 90 dnů a na povolení k dlouhodobému pobytu je o povolení oprávněn požádat cizinec, který o vydání tohoto povolení žádá za účelem společného soužití s cizincem, který je držitelem povolení k pobytu, za podmínky, že cizinec žádající o toto povolení je

  •  jeho manželem po dobu nejméně pěti let
  • je zletilým dítětem závislým na péči držitele povolení k pobytu nebo
  • osamělým rodičem starším 70 let držitele povolení k pobytu

O povolení k pobytu je bez předchozího nepřetržitého pobytu na území oprávněn požádat cizinec, splní-li podmínky stanovené v § 65 cizineckého zákona. Jedná se mimo jiné o případy, kdy cizinec žádá o vydání tohoto povolení z humanitárních důvodů nebo jiných důvodů hodných zřetele. Manželu a nezletilým dětem státního občana České republiky není udělováno povolení k pobytu dle citovaného ustanovení. Ve vztahu k těmto osobám je uplatňován postup jako v případě pobytu občana EU a jeho rodinných příslušníků.

Žádost o povolení k pobytu lze podat na zastupitelském úřadu ČR v zahraničí. Žádost o povolení k pobytu lze podat též oddělení cizinecké policie na území ČR v případě, že cizinec, jemuž má být povolení k pobytu vydáno, pobývá na území České republiky v rámci přechodného pobytu a splňuje další podmínky určené zákonem.

Potřebné doklady

  • cestovní doklad
  • listinný doklad potvrzující účel pobytu na území
  • doklad o zajištění prostředků k trvalému pobytu
  • výpis z evidence rejstříku trestů ČR a obdobný doklad státu, jehož je cizinec státním občanem
  • doklad o zajištění ubytování na území

Správní poplatky

Za vydání povolení k pobytu se vybere správní poplatek ve výši 1 000 Kč. Za vydání povolení k pobytu cizinci mladšímu 15 let se vybere správní poplatek v poloviční výši, tj. 500 Kč.

Zdroj: Ministerstvo vnitra

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky