ČSÚ mírně zhoršil odhad růstu české ekonomiky v 1. čtvrtletí

03.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. června (ČTK) - Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o tři procenta a proti předchozímu čtvrtletí o 0,4 procenta. Zpřesněná čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad. Jde o mírné zhoršení, podle prvního rychlého odhadu z května hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o 3,1 procenta a mezičtvrtletně o 0,5 procenta.

Meziroční růst ekonomiky zpomalil ze čtyř procent v posledním loňském čtvrtletí. Mezičtvrtletní zvýšení zůstalo beze změny.

\"Příznivý hospodářský vývoj pokračoval ve většině odvětví tuzemské ekonomiky, zejména ve zpracovatelském průmyslu,\" uvedl ČSÚ. Rostla domácí i zahraniční poptávka, domácí při zpomalení investic hlavně díky rostoucí spotřebě domácností.

Výdaje na konečnou spotřebu domácností se meziročně zvýšily o 3,1 procenta, u vládních institucí byly proti loňskému prvnímu čtvrtletí vyšší o 2,9 procenta. Investice klesly v části stavebnictví, podle ČSÚ je to ale ovlivněno vysokou srovnávací základnou z loňského roku.

Díky pokračujícímu hospodářskému růstu se nadále pozitivně vyvíjel trh práce, uvedl ČSÚ. \"V prvním čtvrtletí vzrostla celková zaměstnanost v pojetí národních účtů meziročně o 1,9 procenta a mezičtvrtletně o 1,5 procenta,\" vyčíslil.

Podle analytika Komerční banky Viktora Zeisela ekonomika zpomaluje kvůli úbytku investic veřejného sektoru. \"Investice budou chybět celý rok. Za jejich propadem stojí konec spolufinancování projektů z fondů programového období 2007-2013. Nové programové období nabíhá pomalu a bude ještě trvat, než čerpání plně naběhne,\" uvedl. Tahounem růstu naopak zůstává domácí spotřeba, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK