Věřitelé: Regulace úvěrů nezabrání pádům do dluhových pastí

03.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. června (ČTK) - Regulace spotřebitelských úvěrů, kterou dnes schválila Sněmovna, nezabrání pádům do dluhových pastí. Lidé, kteří na úvěr nedosáhnou, budou hledat peníze mimo regulovaný trh u nelegálních poskytovatelů. Vyplývá to z vyjádření, kterou dnes ČTK poslala Česká asociace věřitelů. Zhorší se tím situace finančně méně gramotných osob, které by měl zákon naopak chránit. Přijetí normy zároveň povede ke zdražení úvěrových služeb a zkomplikuje mimosoudní vymáhání pohledávek, uvedla asociace.

\"Snížení nabídky úvěrů na regulovaném trhu automaticky neznamená snížení počtu předlužených osob nebo exekucí. Spotřebitelé, kteří nesplní podmínky licencovaných poskytovatelů, budou svoji poptávku uspokojovat mimo regulovaný trh. V důsledku toho se možná sníží počty uvedené v oficiálních statistikách, rozhodně se však nezlepší reálná situace dlužníků,\" uvedl prezident asociace Pavel Staněk.

Komplikace podle něj nastanou i ve vymáhání pohledávek, proces se prodlouží kvůli zrušení rozhodčích doložek. V zahraničí se od jejich využívání sice ustupuje, v českém prostředí to ovšem podle Staňka nedává smysl. \"Důležitým předpokladem je totiž rychlejší a efektivnější fungování justice, které u nás bohužel stát dlouhodobě není schopen personálně ani materiálně zajistit,\" zdůvodnil.

Zákon podle něj také znemožní činnost inkasních agentur, které nyní běžně klientům poskytují splátkové kalendáře. Agentury se podle nové normy stanou poskytovatelem úvěrů, a musí se podrobit stejné regulaci. \"Inkasní agentury by nově musely například prověřovat úvěruschopnost dlužníka, což je vzhledem k okolnostem naprostý nesmysl,\" upozornil. Zhroucení trhu mimosoudního vymáhání pohledávek povede podle ředitele asociace k růstu počtu žalob i exekucí, které jsou nyní obvykle využívány až v případě neúspěšnosti mimosoudního inkasa. \"Proces vymáhání tak bude pro dlužníky bolestivější, pro věřitele pak zdlouhavější a celkově dražší,\" uvedl.

Poslanci dnes vládní návrh zákona o úvěru pro spotřebitele schválili, proti nebyl nikdo. Předloha nyní zamíří k posouzení do Senátu. Na základě této normy by spotřebitelé mohli splácet dluhy z úvěrů vesměs kdykoli, omezit se mají i sankce za pozdní splátky, odpovědnost věřitele za poskytnutí úvěru má být vyšší. Úvěr by měl podle návrhu zákona věřitel poskytnout jen tomu, kdo jej bude schopen ze svých příjmů řádně splácet.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK