Stát dle očekávání vyměnil čtyři své zástupce v dozorčí radě ČEZ

03.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. června (ČTK) - Český stát jako majoritní akcionář podle očekávání vyměnil čtyři své zástupce v dozorčí radě energetické společnosti ČEZ. Změny odsouhlasila dnešní valná hromada společnosti. Novými členy se stali experti na energetiku Šárka Vinklerová, Vladimír Kohout a František Vágner a náměstek ministerstva financí (MF) Ondřej Landa. V dozorčí radě nahradili bývalého náměstka MF Lukáše Wagenknechta, dále Petra Blažka, Jana Sixtu a Jiřího Tyce. Tři nové zástupce budou mít od dubna příštího roku v radě i zaměstnanci.

Ministerstvo financí, přes které stát vlastní zhruba 70procentní podíl ve firmě, dnes pro ČTK uvedlo, že smyslem změny je posílit zastoupení odborníků s dlouholetou praxí v energetice. \"ČEZ je energetický gigant, který je pro fungování naší ekonomiky naprosto nepostradatelný. Proto je vždycky lepší tam mít co nejvíc odborníků, kteří se v energetice opravdu vyznají,\" uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Wagenknecht, kterého Babiš zbavil funkce prvního náměstka MF loni v červnu, skončil i v pětičlenném výboru pro audit firmy. Nahradil ho bývalý viceprezident Komory auditorů ČR Otakar Hora.

Valná hromada dnes také potvrdila ve funkci člena dozorčí rady Petra Poláka, který do ní byl kooptován již v únoru na místo Vladimíra Vlka. Server Neovlivni.cz tehdy uvedl, že Polák má blízko k premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD).

Dozorčí rada ČEZ má 12 členů. Stát má osm členů, zbytek jsou zástupci zaměstnanců. Také u zástupců zaměstnanců odsouhlasila valná hromada změny v radě, funkční období nových členů ale začne až 12. dubna 2017, aby bezprostředně navazovalo na funkční období členů současných. Novými členy budou Jitka Čermáková, Lubomír Klosík a Josef Suchánek. Jako jediný ze současných zástupců zaměstnanců v radě zůstane její současný místopředseda Vladimír Hronek.

Ekonom a poradce finanční skupiny J&T Michal Šnobr ČTK řekl, že nečeká, že by změny v dozorčí radě přinesly nějakou převratnou změnu v jejím přístupu. \"Pokud bychom se měli bavit o funkčnosti dozorčí rady, tak si myslím, že je to o tom, úplně od základu změnit složení, ale také snížit počet členů, zejména odborářů v ní,\" uvedl.

Landa je náměstkem ministra financí pro řízení právní sekce, do jejíž gesce spadá i správa strategických majetkových účastí.

Ostatní noví členové za stát působí v oboru. Vágner je jaderný fyzik se zkušenostmi z oblasti jaderného inženýrství, chemie, či měření radioaktivních odpadů, Vinklerová se dlouhodobě věnuje obchodu s obchodu s elektrickou energií na domácích i mezinárodních trzích. Působila například ve firmě Slovenské elektrárne. Kohout se pak během své kariéry mimo jiné zabýval řízením pracovních týmů energetických společností. Pracoval v Energetických strojírnách Brno či Moravské energetické.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK