Analytici: Inflace začne růst koncem léta, ČNB reagovat nemusí

09.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. června (ČTK) - Inflace bude ještě nějakou dobu nízká, stoupat začne až s koncem léta. Nicméně dnešní údaje nejsou překvapením pro Českou národní banku, která tak nebude muset měnit nastavení měnové politiky, tedy sazby nebo kurzový závazek. Uvedli to analytici oslovení ČTK.

Podle Českého statistického úřadu spotřebitelské ceny v Česku v květnu meziročně stouply o 0,1 procenta a zpomalily růst z 0,6 procenta v dubnu. Květnová inflace byla nejnižší od počátku roku. Meziměsíčně spotřebitelské ceny v květnu klesly o 0,2 procenta po růstu o 0,6 procenta v dubnu.

\"Inflace v květnu sice zamířila těsně do blízkosti nuly, nicméně půjde spíše o krátkou epizodu, která na konci léta skončí. V inflaci se začnou ve větší míře projevovat rostoucí ceny pohonných hmot a zřejmě postupně vyprchá i efekt levnějších potravin,\" uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Ceny podle něj tlačí dolů vlivy, které nemůže ovlivnit politika centrální banky. Ta tak podle Dufka může být s vývojem cen spokojená, protože inflace dopadla přesně tak, jak očekávala. \"Neočekáváme proto, že by dnešní číslo mělo vyvolat diskuse o změně nastavení ať už kurzu nebo úrokových sazeb,\" dodal.

Ani podle hlavní ekonomky České bankovní asociace Evy Zamrazilové není dnešní výsledek inflace překvapením. \"Proto by neměl vyvolat potřebu měnově-politické reakce,\" uvedla.

Meziroční růst cen se bude podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka v nadcházejících měsících pohybovat jen těsně nad nulou a nad jedno procento zamíří pravděpodobně až v závěru letošního roku. \"Dvouprocentní inflace se nedočkáme dříve než v roce 2017, a to navzdory solidnímu růstu mezd,\" uvedl.

\"Inflace zůstane nízká i v následujících měsících a nelze vyloučit její další mírný pokles, zejména z titulu zmíněného poklesu cen plynu pro domácnosti,\" uvedl i hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Zároveň se podle něj v ekonomice neprojevují žádné nepříznivé vlivy pramenící z dlouhodobě nízkých cen, jak se ČNB obává. \"Mzdy zrychlují, spotřeba domácností zůstává silná. Další uvolňování měnové politiky tak zcela jistě není potřeba, i kdyby se inflace v následujících měsících dostala mírně pod nulovou hranici,\" uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK