Bouřky způsobily klientům pojišťoven škody blížící se miliardě Kč

10.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. června (ČTK) - Bouřky doprovázené krupobitím a lokálními záplavami způsobily v posledních týdnech klientům tuzemských pojišťoven škody blížící se miliardě korun. Jde hlavně o zatopené sklepy a přízemí domů a poškozené střechy domů a karosérií aut. Téměř polovinu škod pojišťovny vyřešily, klienti dostali zatím desítky milionů Kč. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami.

 

Česká pojišťovna má nahlášeno téměř 6000 škod za celkem 285 milionů korun. \"Naši experti odhadují, že celkový objem škod z bouřkového počasí, které koncem května a začátkem června zasáhlo republiku, překročí 300 milionů korun,\" řekla ČTK mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková. Pojišťovna má podle ní 90 procent škod prohlédnutých, přes 55 procent škod uzavřených a vyplatila několik desítek milionů korun.

Kooperativě po bouřkách a krupobití v předchozích týdnech klienti nahlásili 4000 škod za celkem 190 milionů Kč. Nejvíce škod klienti nahlásili z Prahy, Středočeského, Jihočeského a Královéhradeckého kraje. Většinou to jsou menší škody jako vytopené sklepy, poničené střechy nebo přístřešky a poškozená vozidla, kde škoda nepřesáhne 50.000 Kč. Z těchto 3500 menších škod pojišťovna téměř polovinu ukončila a klientům vyplatila podle mluvčího Milana Káni přes 20 milionů Kč.

Allianz od začátku května nahlásili klienti přes 2200 bouřkových škod, z toho se zhruba 60 procent týká privátního majetkového pojištění. Odhad škod za uvedené období je 171 milionů korun. Z toho se 40 procent týká privátního majetkového pojištění, 35 procent pojištění podnikatelů a firem a čtvrtina autopojištění.

Krupobití a přívalové deště, které byly na řadě míst doprovázeny lokálními povodněmi, způsobily klientům Generali tisícovku škod za 52 milionů korun. Celkové škody by se podle odhadů likvidátorů mohly vyšplhat na 55 milionů. Mezi nahlášenými škodami převládají podle mluvčího Generali Jiřího Cívky zatopené sklepy a přízemní podlaží. Více než třetina škod je zlikvidována.

Česká podnikatelská pojišťovna za celé období eviduje na 650 škod, jejichž odhadovaná výše dosahuje 41 milionů Kč. Z havarijního pojištění registruje 230 hlášených škod v částce převyšující osm milionů Kč. Likvidátoři vyřídili třetinu hlášených škod a pojišťovna vyplatila klientům téměř tři miliony korun, uvedla mluvčí pojišťovny Renata Čapková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK