Roste zájem o domy mimo města, důvodem je cena i dopravní obslužnost

15.06.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


V devadesátých letech chtěli lidé bydlet ve velkých městech, tento trend pokračoval ještě donedávna. Teď se ale mění. Zájem o nemovitosti v menších obcích daleko od velkoměst roste. Důvodem je stále nižší cena domů, ale také dopravní obslužnost, která se zlepšuje. Potvrzují to realitní makléři.

Pro srovnání: novostavbu na okraji Brna 5+kk v řadové zástavbě se kzahrádkou o podlahové ploše přes 150 metrů čtverečních lze koupit za 8,5 milionu korun, oproti tomu podobný domek ve městě asi dvacet kilometrů u Brna (třeba v Kuřimi) seženete o čtvrtinu levněji. A ještě levněji se dá sehnat v okolí Hodonína, které je od Brna vzdálené asi 40 kilometrů, za dva miliony korun. Samozřejmě záleží na stavu nemovitosti. „Důvodů, proč lidé kupují více domy mimo města, je několik. Díky ekonomickému růstu se lidem lépe shání práce mimo Brna a velká města vůbec,“ podotkl realitní makléř Petr Pospíchal.

Češi rádi investují do svého

Neustále se tak zvětšuje vzdálenost od měst, kde jsou lidé ochotní koupit si nemovitost. „Ceny domů na vesnicích se ale pomalu přibližují těm ve městech. Nárůst je hodně pomalý, ale je,“ uvedla realitní makléřka Jana Vašíková.

Češi rádi investují do svého. Společnost Sberbank srovnávala poptávku s německým a rakouským realitním trhem. „Češi si rádi pořizují vlastní bydlení a také se jim vyplatí investovat do položek, které dlouhodobě zvyšují hodnotu nemovitosti. A pokud chybějí vlastní zdroje, dává v tomto případě dobrý smysl i dlouhodobý úvěr. Vidíme, že se v tomto směru situace opravdu mění. Lidé si k hypotéce berou ještě půjčku na vybavení nové domácnosti až 500 tisíc korun,“ říká Hana Drápalová, tisková mluvčí z banky Sberbank, která zveřejnila nový průzkum.

Investice do spaní i nízkoenergetických řešení

Lidé, kteří si kupují dům, si zároveň rádi zaplatí za dovybavení nemovitosti. Třeba za rekuperační jednotku, která šetří energii. Dostatečné zateplení a poctivá okna již lidé považují za naprostou nutnost a dnes vedle toho požadují také právě rekuperační řešení, protože zateplení samo o sobě může přinášet spíše problémy s vlhkostí a plísní než výhodu.

Noví majitelé domů si rádi připlatí také za centrální vysavač nebo kvalitní postel. „Lidé si stále více uvědomují, že v posteli stráví třetinu života a kvalita spánku má zásadní vliv na regeneraci organismu. Aby odpočinek byl opravdu dokonalý a hluboký, musí postel a matrace přesně odpovídat potřebám konkrétního člověka. Proto vyrábíme postele i přírodní matrace na míru,“ říká Jakub Šoufek, ředitel společnosti Johann Malle, která se zabývá prodejem postelí.

Češi také čím dál více investují do bezpečnostních prvků. Jen za minulý rok bylo vykradeno přes 62 tisíc nemovitostí. Drtivá většina z nich byla špatně nebo nijak zabezpečená. „Základem zabezpečení jsou bezpečnostní dveře, které by měly být certifikované minimálně ve III. bezpečnostní třídě s vložkou a kováním minimálně ve stejné bezpečnostní třídě jako dveře samotné,“ říká Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení ze společnosti Next.

Dobré podmínky na koupi domu

Ekonomové se shodují, že teď je dobrá doba na koupi domu. A to kvůli tomu, že hypotéky jsou výhodné, lidé mají práci a rostou platy. „Lidé mají mnohem jednodušší přístup k financím a mohou si dovolit koupit byt. Mají větší chuť zavázat se k tomuto kroku,“ míní Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit.

Nové byty podle Kozuba lidé však už kvůli dobrým hypotéčním podmínkám vykoupili a kvůli tomu ceny nemovitostí rostou. „Peníze, které lidé ušetří na levnějších hypotékách, jsou kompenzovány částkou, o kterou si připlatí v kupní ceně bytu. Developeři ale nedokáží tento růst poptávky rychle a jednoduše vykrýt. Jednak od vzniku záměru stavět v dané lokalitě po kolaudaci je rozmezí několika let,“ poznamenal.

Autor článku

Michaela Malátná


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ