ČNB: Stoprocentní hypotéky skončí, finanční trh je stabilní

14.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. června (ČTK) - Banky a stavební spořitelny od října nebudou moci poskytovat úvěry na bydlení na 100 procent hodnoty zajištěné nemovitosti. Oznámila to dnes Česká národní banka. Zároveň v rámci Zprávy o finanční stabilitě informovala o zátěžových testech bank. Z nich vyplynulo, že celkově je odolnost finančního sektoru v ČR vůči možným nepříznivým šokům ještě silnější než před rokem a že banky jsou schopné jako celek se vypořádat i s velmi silnou recesí a propadem ekonomiky do deflace.

Výrazně uvolněné standardy při poskytování hypoték jsou podle ČNB rizikem pro finanční stabilitu. Maximální limit pro výši hypotéky bude od října 95 procent hodnoty zajištěné nemovitosti a od dubna 2017 pak 90 procent. Od října tak ČNB stanovila desetiprocentní limit objemu pro úvěry ve výši 85 až 95 procenta hodnoty nemovitosti. Od dubna 2017 pak bude limit 15 procent objemu úvěrů z půjček ve výši 80 až 90 procent hodnoty nemovitosti.

Podle developerů i bank zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték trh s nemovitostmi a hypotékami výrazně neovlivní. Generální ředitel společnosti Ekospol Evžen Korec uvedl, že opatření zamezí možnému předlužení řady domácností s hypotékou. \"Na druhou stranu je současný zákaz dalším příkladem toho, jak stát (v tomto případě prostřednictvím ČNB) zasahuje do věcí, které by vůbec řešit neměl. Rozhodnutí vzít si hypotéku by mělo být pouze na daném člověku a jeho bance,\" uvedl.

V případě zátěžových testů bank by se v málo pravděpodobném nejhorším scénáři vývoje ekonomiky dostalo pod kapitálové osmiprocentní regulatorní minimum sedm bank, které by musely doplnit kapitál za zhruba sedm miliard. V základním scénáři, který ČNB považuje za nejpravděpodobnější, by musely kapitál za asi půl miliardy doplnit tři malé banky.

Testy bank podle hlavní ekonomky České bankovní asociace Evy Zamrazilové opět potvrdily dobrou kondici českého bankovního sektoru, který by i nadále byl schopen přestát i velké ekonomické šoky.

ČNB dnes ponechala tzv. proticyklickou kapitálovou rezervu pro všechny banky, spořitelní a úvěrní družstva a obchodníky s cennými papíry na 0,5 procenta. Rezervu by měly banky vytvářet v období nadměrného růstu úvěrů. Naopak v období poklesu ekonomické aktivity doprovázeného zvýšeným finančním napětím a rostoucími úvěrovými ztrátami by měla být rezerva \"rozpouštěna\" a využita bankami jako kapitálový polštář pro krytí ztrát.

ČNB sazbu stanovuje od roku 2014, loni v prosinci ji nastavila právě na 0,5 procenta s platností od ledna 2017.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK