Stávka pilotů, která dnes končí, stála Air France 40 milionů eur

14.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 14. června (ČTK) - Čtyřdenní stávka pilotů letecké společnosti Air France, která končí dnes večer, bude firmu stát více než 40 milionů eur (1,1 miliardy Kč). Řekla to dnes mluvčí Air France a dodala, že vedení aerolinek se hodlá do konce tohoto týdne setkat s odbory. Piloti vstoupili do čtyřdenní stávky kvůli mzdám v sobotu, na začátku fotbalového mistrovství Evropy ve Francii.

Aerolinky se snažily zachovat co nejvíce letů, aby nebyla narušena přeprava fanoušků na mistrovství. Denně se jim podařilo zachovat více než 80 procent letů. Mezi zrušenými lety bylo také několik spojů mezi Paříží a Prahou.

Stávka pilotů přišla v době, kdy se v zemi konají celonárodní protesty proti reformě zákoníku práce, která má usnadnit přijímání i propouštění zaměstnanců. Vláda se prostřednictvím této reformy snaží povzbudit podniky k tvorbě nových pracovních míst. V minulých týdnech protesty narušily produkci rafinerií, železniční dopravu a také například odvoz odpadků z ulic Paříže.

Protivládní demonstrace se konaly i dnes. Centra desítek měst zablokovaly desetitisíce protestujících. V Paříži se radikální demonstranti střetli s policií, která 15 lidí zadržela. Podle úřadů při srážkách utrpělo zranění šest demonstrantů a 20 příslušníků bezpečnostních sil.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK