Odbory odmítají plán přivézt na volná místa pracovníky z Ukrajiny

15.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. června (ČTK) - Odbory odmítají, aby se do Česka na volná pracovní místa přivážely síly z Ukrajiny či dalších zemí. Obsazení pozic domácími pracovníky podle nich brání nízké výdělky, které je nutné zvýšit. Novinářům to dnes řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

O získání sil s nižší kvalifikací z Ukrajiny usilují zaměstnavatelé. Stěžují si na to, že v ČR už nemohou pracovníky sehnat a mnohé firmy musejí odmítat zakázky. Kabinet loni v listopadu schválil projekt, který měl urychlit cestu na český trh práce vysoce kvalifikovaným lidem z Ukrajiny. Za první půlrok se do něj zapojilo 69 osob. Roční kvóta 500 míst se tak vyčerpala ze 14 procent. Hospodářská komora to označila za fiasko.

Odborová centrála s projektem k získání vysoce kvalifikovaných sil podle svého šéfa \"nemá v zásadě žádný problém\". Proti záměru dovézt lidi s nižší kvalifikací se ale odbory ostře staví. \"Tyto rádoby pozvánky by měly směřovat k těm, kteří tu už žijí. Ať se zvedne cena práce, aby mzdy byly vyšší než dávky. Není to kritika sociálních dávek, ale nízké ceny práce,\" uvedl Středula. Podle něj není také jasné, co by se s cizinci dělo, až konjunktura skončí.

Nezaměstnanost v květnu dál klesala, a to na 5,4 procenta. Byla nejnižší v EU. Úřady práce evidovaly 394.789 lidí bez místa, z nich 375.879 by bylo schopno okamžitě nastoupit do vhodného zaměstnání. Zaměstnavatelé nabízeli 129.054 volných míst.

Podle analýzy ministerstva práce se český trh práce dostal už na hranici přirozené nezaměstnanosti. Lidé, kteří za nabízených podmínek a mezd chtějí pracovat, tedy už místo mají. Zaplnění volných pozic a uplatnění nezaměstnaných brání nevhodná kvalifikace, nízké odměny a pracovní podmínky i neochota práci vzít. Poptávku zaměstnavatelů po pracovnících je ale možné s pomocí cílených rekvalifikací a dalších opatření uspokojit domácími silami, vyplývá z analýzy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK