Raiffeisenbank:Přímý dopad brexitu na ekonomiku ČR by byl omezený

16.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. června (ČTK) - Přímý dopad případného vystoupení Británie z EU na tuzemskou ekonomiku by byl podle analýzy Raiffeisenbank omezený, v horizontu dvou až tří let by mohl snížit ekonomický růst o několik desetin procentního bodu. Recese by Česku ani v extrémním případě úplného výpadku obchodu s Británií ale nehrozila, uvedli analytici Raiffeisenbank.

Nepřímý dopad přes klíčové obchodní partnery ČR, především Německo a Francii, by mohl být ale podle nich viditelnější. \"Pokud by brexit podlomil spotřebitelskou a podnikatelskou důvěru v eurozóně, pak by česká ekonomika chtě nechtě čelila oslabení růstu,\" uvedli.

Závislost ČR na britské ekonomice je sice podle Raiffeisenbank o něco nižší než u Polska nebo Slovenska, ale případné problémy se vzájemnou obchodní výměnou by ohrozily dosavadní úspěchy českých vývozců na tamním trhu. Jejich vývoz do Británie přitom v posledních několika letech roste dvojciferným tempem.

V případě vývoje kurzu koruny očekávají analytici Raiffeisenbank mírné oslabení kvůli nejistotě z ekonomických a politických důsledků brexitu, ale také kvůli částečnému výprodeji českých státních dluhopisů, které investoři předtím nakoupili v očekávání budoucího posílení koruny.

Samotná britská libra by zřejmě podle studie oslabila až o 20 procent vůči dolaru. Zároveň by obavy investorů mohly oslabit euro o dvě až pět procent vůči dolaru a tempo růstu britského HDP by mohlo mezičtvrtletně okamžitě ztratit 0,1 až 0,2 procentního bodu.

Podle dřívější analýzy Komerční banky by vystoupení Británie z EU mohlo v případě nejhoršího možného scénáře připravit Česko o 38 miliard korun z evropských fondů. Současně by úplný výpadek vzájemného obchodu a služeb mohl snížit růst ekonomiky o 1,9 procentního bodu. Podle analytiků Komerční banky je ovšem takový scénář, který počítá s úplným přetrháním obchodních vazeb a zastavením plateb Británie do EU rozpočtu, málo pravděpodobný.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK