Jaké existují pracovní smlouvy?

17.06.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Pracovněprávní vztah v sobě zahrnuje kromě klasického pracovního poměru i tzv. dohody o práci konané mimo pracovní poměr. Ve vztahu zaměstnavatel a zaměstnanec se tedy nejčastěji hovoří o pracovní smlouvě, dohodě o pracovní činnosti nebo dohodě o provedení práce. Každá smlouva či dohoda má své využití v různých situacích.

Zákoník práce umožňuje v rámci pracovněprávního vztahu dvě formy pracovní činnosti. Jednak je to pracovní poměr a pak dohoda o pracích konaných mimo pracovní poměr, tj. dohoda o provedení práce (DPP) nebo dohoda o pracovní činnosti (DPČ).

TIP: Daně, které studenti odvedou na letních brigádách, mohou získat zpět. Musí však o ně zažádat

Pracovní smlouvu lze sjednat na dobu určitou a neurčitou

Pracovní smlouva musí vždy obsahovat 3 základní náležitosti: informaci o druhu práce, kterou má zaměstnanec vykonávat, místě nebo místech výkonu práce a dni nástupu do práce. Dnem nástupu totiž vzniká pracovní poměr. Samozřejmě je vhodné ve smlouvě uvést další informace, jako je výše platu či mzdy, zkušební doba a její délka apod.

Pracovní smlouvu lze sjednat buď na dobu určitou, nebo na dobu neurčitou. V prvním případě smlouva končí uplynutím sjednané doby, v případě smlouvy na dobu neurčitou lze smlouvu ukončit výpovědí, dohodou nebo i zrušením pracovního poměru ve specifických případech. Ukončení pracovního poměru jsme se věnovali v článku Jak dát výpověď a změnit zaměstnání?


Co je dobré vědět o ukončení pracovního poměru?
Pracovní smlouva a dohoda o pracovní činnosti u jednoho zaměstnavatele

Dohoda o provedení práce (DPP)

Dohoda o provedení práce je jako stvořená pro krátkodobé zaměstnání. Má mnoho výhod, ale také omezení. Důležitým parametrem je rozsah práce. U DPP zákon stanovuje maximálně300 hodin v kalendářním roce u jednoho zaměstnavatele. Do limitu 300 hodin se tedy započítávají odpracované hodiny ze všech DPP od jednoho zaměstnavatele během roku. Nicméně pokud zaměstnanec podepíše dohodu s jiným zaměstnavatelem, může zde využít nový limit 300 hodin.

Velkou výhodou DPP limit pro odvod sociálního a zdravotního pojištění. Pojistné totiž zaměstnavatel odvádí až od částky měsíčního výdělku 10 001 Kč. Srovnání DPP a DPČ naleznete na stránce Dohoda o provedení práce.


Co je dobré vědět o brigádě na dohodu?
Druhá práce během prázdnin a daně
Práce pouze v letních měsících a daně

Dohoda o pracovní činnosti (DPČ)

DPČ lze považovat za jakousi pracovní smlouvu na zkrácený úvazek. Není zde stanoven roční rozsah pracovní doby jako u DPP, nicméně týdenní rozsah práce nesmí v průměru překročit 20 hodin. Při předčasném ukončení pracovního poměru nemusí jak zaměstnanec, tak zaměstnavatel udávat důvod výpovědi a výpovědní doba činí 15 dní.

Z hlediska odvodů pojistného bývá často výhodnější DPP, např. u studentů. Zdravotní, sociální a nemocenské pojištění se odvádí z měsíční odměny od 2500 Kč. Pokud měsíční odměna činí maximálně 2499 Kč, zaměstnanec ani zaměstnavatel pojištění neplatí.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU