Pojišťovny asi budou nabízet i nadále jiné finanční produkty

17.06.2016 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Pojišťovny by měly mít i nadále možnost nabízet také jiné finanční produkty než jen pojištění. Podpořil to sněmovní rozpočtový výbor, když projednával vládní novelu zákona o pojišťovnictví, která naopak tuto možnost může pojišťovnám odebrat. Návrh na rozložení výplaty provizí pojišťovacím zprostředkovatelům do 5 let zůřejmě zůstane zachován.

Většina výboru doporučila Sněmovně, aby v závěrečném čtení novely podpořila příslušné pozměňovací návrhy, které pojišťovnám umožní nabízet širší portfolio produktů, například stavební spoření nebo penzijní připojištění.

Projednávaná novela má umožnit pojišťovnám, aby mohly už od příštího roku podnikat v EU na základě takzvaného jednotného evropského pasu. Cílem projednávané novely je zapracovat do českého zákona nové evropské předpisy, což má vést k posílení finanční stability pojišťoven, a tím i ochrany spotřebitelů.

Podle vlády by nabízení dalších služeb bylo rizikem pro stabilitu pojišťoven, někteří poslanci s tím ale nesouhlasí. Poukazují i na to, že vznikne nerovnováha na trhu, protože banky naopak budou moci i nadále nabízet pojištění. Zástupci ministerstva financí před poslanci argumentovali mimo jiné tím, že takto jsou nastaveny evropské směrnice a že jednotný evropský pas se vztahuje pouze na pojišťovací činnost a činnosti z nich přímo vyplývající.

Zpravodaj k novele Ladislav Šincl (ČSSD) se domnívá, že ohrožení stability pojišťoven je nesmysl, protože pojišťovny vystupují v roli zprostředkovatelů. Jiří Dolejš (KSČM) poznamenal, že argumentace evropskou směrnicí neobstojí. Karel Rais (ANO) vznesl dotaz, zda nové pravidlo neznamená to, že pojišťovny vyklidí trh ve prospěch zahraniční konkurence. Většina výboru pak doporučila schválit pozměňovací návrh Zbyňka Stanjury (ODS) i totožný návrh Zdeňka Syblíka (ČSSD), které umožní, aby pod nově definované pojišťovací činnosti spadalo i zprostředkování jiných finančních služeb.

"Snaha omezit pojišťovnám pole působnosti je kontraproduktivní. Dnes si banky, pojišťovny i zprostředkovatelé vzájemně konkurují a vydělává na tom klient. Ten dostává kvalitnější služby za nižší cenu. Jakmile začne zákonodárce kohokoliv z této trojice v distribuci omezovat, doplatí na to domácnosti, pro které budou služby dražší a hůř dostupné," komentoval návrh ředitel poradenské společnosti Chytrý Honza Jiří Paták.

Pojišťovny a zajišťovny budou muset informovat veřejnost formou každoročních zpráv o své solventnosti a finanční situaci, které budou muset být bezplatně přístupné. Do čtyř měsíců od konce účetního období budou muset podávat České národní bance výroční zprávy a konsolidované výroční zprávy. Tyto instituce budou muset také zřídit a uplatňovat účinný řídicí a kontrolní systém, který bude zajišťovat řádné a obezřetné řízení jejich činností.

Rozpočtový výbor však nedal žádné doporučení k dalšímu vládnímu návrhu, který omezuje výplaty provizí pojišťovacím zprostředkovatelům při výpočtu odkupného u pojistných smluv. Provize by měly být rozloženy do pěti let, návrh jejich výši ale neomezuje. Nyní regulovány nejsou. Výbor se měl rovněž vyjádřit ke vzneseným pozměňovacím návrhům a dát poslancům doporučení pro třetí čtení. V dílčím hlasování většina výboru schválila nesouhlasné stanovisko k návrhu Zbyňka Stanjury (ODS), který stanovuje přímo výši odkupného. Při hlasování o celkovém usnesení se však nenašel dostatečný počet hlasů, Sněmovna tak bude ve třetím čtení jednat bez doporučení výboru.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ