1,89 %: Hypotéky na novém rekordu

22.06.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Průměrná úroková sazba hypoték se v Česku v květnu dle Fincentrum Hypoindexu dále propadla na dosavadní minimum 1,89 procenta. V dubnu činila 1,94 procenta. Banky nyní lákají na delší fixace, aby si klienty lépe udržely, neboť hypotéky bude možné zanedlouho snáze splatit. Také nebude možné poskytovat 100% hypotéky, protože poptávka po bytech začíná převyšovat nabídku.

Podle indexu navíc bylo v květnu uzavřeno 10.831 nových hypoték v rekordním objemu 20,7 miliardy korun. Celkový objem i počet hypoték tak překonal měsíční rekord z loňského června, kdy lidé uzavřeli 10.794 hypoték za 19,75 miliardy korun.



Banky lákají na delší fixace

Banky se nadále podle vedoucího analytika společnosti Fincentrum Josefa Rajdla snaží klienty nalákat především na delší fixace. "Není se čemu divit, banky se před účinností nového zákona o spotřebitelském úvěru, který podstatně usnadní mimořádné splácení hypoték, snaží stabilizovat portfolio úvěrů. Délka fixace v tomto hraje hlavní roli, protože pro smlouvy sjednané před účinností zákona mohou nová pravidla mimořádného splácení klienti využít až po skončení fixace stávající sazby úvěru," uvedl. Průměrně si lidé v květnu půjčovali 1,91 milionu korun.

Prodávají se rekordní počty bytů

Levné hypotéky jsou přitom podle předsedy představenstva developerské společnosti Central Group Dušana Kunovského příčinou současného boomu nového bydlení v Praze. "Bytů se prodávají rekordní počty. Za první čtvrtletí to bylo 1600 bytů jen v Praze. Developeři ale nestíhají dávat na trh nové, a tak poptávka začíná převyšovat nabídku, což se projevuje růstem cen," uvedl.

100% hypotéky končí

To je také jedním z důvodů, proč tento měsíc oznámila Česká národní banka, že banky a stavební spořitelny od října nebudou moci poskytovat úvěry na bydlení na 100 procent hodnoty zajištěné nemovitosti. "Kombinace mimořádně nízkých úrokových sazeb a snadné dostupnosti úvěrů na bydlení vytváří podmínky pro růst cen rezidenčních nemovitostí nad úrovně odpovídající vývoji fundamentálních faktorů," uvedla ČNB.


ČTK, Lukáš Pololáník

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ