Sobotka: Nová linka přispěje k nárůstu čínských turistů

23.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. června (ČTK) - Dnes začala létat pravidelná linka mezi Prahou a čínskou Šanghají. Linka společnosti China Eastern Airlines podle premiéra Bohuslava Sobotky přispěje k nárůstu počtu čínských turistů v Česku, kteří začínají v posledních letech nahrazovat ubývající návštěvníky z Ruska. Loni Česko navštívilo 280.000 turistů z Číny, letos se očekává, že jejich počet překročí hranici 300.000, řekl Sobotka na dnešním setkání s novináři při příležitosti slavnostního zahájení linky. Zároveň má podle něj nové spojení potenciál pro zvýšení efektivity hospodářské spolupráce obou zemí.

\"Zvyšující se zájem o Českou republiku se ukazuje i na vydávaných vízech přímo v Číně. Ještě předloni bylo vydáno asi 12.000 víz do České republiky, vloni 35.000 víz a letos se očekává, že počet vydaných víz překročí 45.000,\" uvedl předseda vlády.

Spojení do Šanghaje je druhým přímým pravidelným spojením s Čínou, loni v září začal pravidelně létat do Pekingu dopravce Hainan Airlines. Letos v únoru zamířila do Prahy rovněž první letadla Sichuan Airlines z Čcheng-tu v provincii Sečuán, ale zatím jen v rámci charterových letů, tedy nepravidelných spojů.

Pravidelné spojení na této lince sice je plánováno, ale zatím není stanoveno závazné datum, kdy by měly být lety zahájeny, uvedl předseda Českého Aeroholdingu Václav Řehoř. Čínská společnost Sichuan Airlines sice pražskému letišti oznámila, že od čínských úřadu získala povolení na provozování letů, definitivní dohoda ale zatím domluvená není.

China Eastern bude provozovat spojení do Šanghaje třikrát v týdnu, vždy v úterý, ve čtvrtek a v neděli. Z Šanghaje by letouny Airbus A330 pro 262 cestujících měly odlétat v 00:45 a do Prahy přiletět v 06:35. Zpět by se mělo letadlo vracet ve 14:30 a do Šanghaje dorazit ve 07:00 druhý den.

V současnosti je letadlo na nejbližší lety rezervováno z 80 procent, uvedl prezident čínských aerolinií Liu Shaoying. Pokud zájem o spojení dále poroste, nebude se dopravce bránit přidávání dalších letů. Teoreticky tak může být navýšeno až na jeden let denně.

China Eastern patří k největším čínským leteckým dopravcům, provozuje flotilu více než 650 letadel. V Evropě kromě Prahy létá ještě do osmi dalších destinací, Paříže, Frankfurtu, Říma, Londýna, Moskvy, Petrohradu, Amsterdamu a Madridu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK