Akcie v EU zpevňují, investoři v odchod Británie nevěří

23.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Frankfurt 23. června (ČTK) - Západoevropské akcie zahájily dnešní obchodování růstem, i když nervozita na trzích je pořád znát. Investoři tak sázejí na to, že Británie v Evropské unii zůstane. Panevropský index FTSEurofirst 300 si krátce po 09:00 připisoval kolem 0,5 procenta, zatímco britský index FTSE 100 měl zisk zhruba 0,7 procenta.

Index FTSEurofirst 300 vykazuje růst již pátou obchodní seanci. Dnes ho kromě nadějí na setrvání Británie v EU podpořily rostoucí ceny mědi, díky kterým zamířily vzhůru akcie těžařských společností.

Optimismus ohledně setrvání Británie v EU panuje rovněž na devizovém trhu. Britská libra se krátce před zahájením referenda vyšplhala na letošní maximum vůči dolaru.

\"Je to celkem jasný důkaz, že devizový trh věří v setrvání Spojeného království (v EU),\" řekl podle listu Financial Times Ron Liesching z investiční společnosti Mountain Pacific Group.

Referendum o setrvání Británie v EU začalo v 08:00 SELČ a skončí ve 23:00 SELČ. První dílčí výsledky by se měly objevit v pátek asi v 01:30 SELČ a jasno by mělo být o tři nebo čtyři hodiny později.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK